Zašto je sneg dobrodošao voćnjacima u ovom trenutku

Na području Jablaničkog okruga voće se gaji na oko 8 hiljada hektara. Najzastupljenije su višnja i šljiva. Posle prolećnih 20 stepeni sredinom januara, sneg i nešto niže temperature ovih dana dobrodošle su svim voćarskim kulturama jer su zaustavile vegetaciju.

Plodna zemlja i voćarska tradicija uvećavaju površine u porečkom kraju. Dominira višnja za koju su se opredelili Jasmina i njen suprug Zoran. Iz godine u godinu niču novi zasadi uprkos ogromnim ulaganjima i pogledu neprekidno uprtom u nebo.

 

"Svake godine nam zavisi od vremenskih uslova, da li će biti grada, da li će biti mraza, da li će biti nekih drugih vremenskih nepogoda. Dešavalo se da i od velike oluje bude iščupano drveće. Ova zima je blaga, sa malo padavina, što će verovatno nepovoljno uticati na rod", kaže Jasmina Todorov, proizvođač višnje iz Kukulovca kod Leskovca.

Višnja, kruška, jagoda. Porodica Marinković voće gaji na 3 hektara. Kad mu se posvetiš, kažu, vraća dobrim rodom. Višnjici su spremno dočekali prvi sneg. Stigao je u poslednjem trenutku.

"Kam da je sneg već pola metra to bi bilo bolje za nas jer voćka bi manje nabubrela. Orezano je sve, čekamo samo prskanje i đubre je stavljeno i veštačko i stajnjak", ističe Stojan Marinković, voćar iz Kukulovca kod Leskovca.

Malo je padavina bilo ove zime, a u januaru i 20 stepeni u plusu. Temperature oko nule zaustavile su vegetaciju. Voće je sada u dobrom stanju, ističu stručnjaci.

"Ove snežne padavine sada nadomestiće tu dubinsku vlagu koja je bitna što se tiče voćarske proizvodnje. Ja slobodno mogu reći da 50% akumulacije dođe tokom snežnih padavina. Sad nemamo nikakvih oštećenja na voćnim kulturama, toplo vreme je doprinelo, došlo je do tog laganog bubrenja pupoljaka, sve je to malo smanjilo prag otpornosti diferenciranih cvetnih elemenata. Sad na primer, ne daj Bože, da imamo neki zimski mraz od nekih -15 stepeni, moglo bi da napravi oštećenja, da dođe do izmrzavanja voćarskih kultura", navodi mr Aleksandar Mitić, iz Poljoprivredno savetodavne stručne službe Leskovac. 

April bez mraza i blagodetne majske kiše, priželjkuju voćari. Sada je najvažnija kvalitetna rezidba.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво