„Oživeli snovi” u pančevačkom Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju u Pančevu otvorena je izložba mozaika „Oživeli snovi”. Predstavljeni su radovi 23 autora, nastali tokom protekle tri godine u umetničkoj radionici Ljiljane Rivić.

Mozaike najčešće vezujemo za duhovne teme, likove svetitelja i hramove i nema mnogo izložbi gde se mogu videti. Pančevačka publika ima lepu priliku da u Narodnom muzeju poseti postavku „Oživeli snovi”. Radovi koji su izloženi rađeni su od kamena i staklene venecijanske paste, a nastali su u radionici mentorke Ljiljane Rivić. U ovoj tehnici oprobali su se stvaraoci koji se već bave likovnom ili nekom od primenjenih umetnosti, pa obuka nije trajala dugo.

„Ja sam u umetnosti ceo svoj život i imam potrebu da radim svojim rukama. Čula sam za atelje Ljiljane Rivić, otišla sam tamo i apsolutno se zaljubila u mozaik. Od tog trenutka imam potrebu da pravim životinje”, navodi Sonja Petrović iz Beograda.

„To mi dođe kao neka psihoterapija. Tamo se opustim, zaboravim na sve probleme, uživam, slažem kockice, ceo proces me jako opušta”, ističe Marija Stanojlović iz Pančeva.

Osim sakralnih motiva na izložbi se mogu videti i prizori iz svakodnevnog života, priroda, portreti, dela inspirisana književnošću ili drugim umetnicima. Po rečima mentorke, svi su uspešno savladali tehniku.

Ljiljana Rivić, vođa radionice mozaika kaže da je zadovoljna: „Ova izložba mi pokazuje da su fantastični. Sad kad se vide svi radovi na jednom mestu meni govori da smo baš lepu stvar uradili i da sam uspela da im prenesem tu moju ljubav prema mozaiku i prema umetnosti”.

Nakon Pančeva, zajednička izložba mozaika biće prikazana i u drugim gradovima, najpre u Kikindi i Trebinju.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво