Prokuplje: Kako da bude više beba u Toplici

Broj stanovnika u Topličkom okrugu je, iz godine u godinu, sve manji. U prokupačkom porodilištu je prošle godine zabeležen neslavni rekord: rođeno je najmanje beba u istoriji ove zdravstvene ustanove, osnovane 1929. godine.

Šestočlana porodica Babić iz Prokuplja, obično je vikendom na okupu, ali kada smo se mi najavili, odsutni su zbog posla i studiranja u Beogradu, bili tata i najstarija od četvoro dece, Milica.

Majka Jelena, po profesiji učiteljica, kaže da je u njhovom domu uvek živo i zanimljivo i da se nikada nije pokajala zbog većeg broja dece.

"Motivacija za nešto što čovek voli, nije potrebna. Nisam planirala tako veliku porodicu, neka idealna brojka mi je bila njih troje, ali kad se desilo da sam ostala trudna sa Nikolijom, onda mi je bilo, gde je za troje, tu je i za četvoro", kaže Jelena Babić, iz Prokuplja.

Ovakvih, višečlanih porodica, iako ih još uvek ima, sve je manje u Toplici, ali je prema rečima lekara u prokupačkom porodilištu, još veći problem sve kasnije stupanje u brak, ali i konstantna migracija mladih, u potrazi za boljim životnim uslovima.

"Problem je u načinu razmišljanja, problem je što ćete vi sad da obavite razgovor sa mladim ljudima, koji imaju 20-ak godina, koji žele karijeru, provod, putovanje ili bilo šta, porodica im je na nekom sporednom mestu, kad stignu i kako stignu", smatra Dr Nenad Radmanović, načelnik Odeljenja ginekologije i akušerstva Bolnice u Prokuplju.

Sve topličke opštine nastoje da obezbede što bolje uslove za odrastanje dece, ali je još važnije obezbeđivanje ekonomske sigurnosti, kako bi se mladi odlučili na rađanje.

"Grad Prokuplje svake godine daruje prvorođenu bebu sa novčanom nagradom u iznosu od 60.000 dinara, takođe dobijaju jednokratnu pomoć za prvo, drugo i treće rođeno dete. Prošle godine smo izgradili četiri nova igrališta, ove godine očekujemo izgradnju novog dečjeg vrtića sa 160 novih mesta. Otvaranjem industrijske zone i dolaskom potencijalnog investitora, zaposlićemo nove radnike", kaže Miroslav Antović, zamenik gradonačelnika Prokuplja.

Uz stalni pad nataliteta, koji traje sada već decenijama, zabrinjavajući su i podaci sa poslednjeg popisa, koji su još jednom pokazali da se jug Srbije ubrzano prazni, pa je tako u dve najveće topličke opštine, Prokuplju i Kuršumlji skoro 11.000 stanovnika manje za isto toliko godina.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво