Leskovac: Pesma, aplauz i skandiranje za odlazak profesorke u penziju

Odlazak u zasluženu penziju posle 40 godina provedenih u prosveti profesorka engleskog jezika Zorka Milenković pamtiće celog života. Učenici leskovačke Osnovne škole "Svetozar Marković" priredili su joj nezaboravan ispraćaj.

Poštovanje i ljubav valja zaslužiti nesebičnim davanjem. 40 godina pružala je đacima toplinu, znanje i razumevanje pa ne čudi ispraćaj sa poslednjeg časa uz pesmu, cveće, skandiranje i aplauz sve do kućnog praga. Za profesorku engleskog jezika Zorku Milenković sve još nalikuje snu.

"Još me zovu prijatelji, bivši đaci, roditelji tako da sam još pod utiskom, ovo što sam doživela mislim da niko niko nije tako da sam presrećna", kaže Zorka Milenković, profesorka engleskog jezika u penziji.

Ideja je potekla od učenika 8. razreda. Da malim gestom kažu hvala za svaku lepu reč, za svaki savet, oprošteni nestašluk i naučeno, pridružilo se i njeno šesto jedan.

"Da bi dočekao ovako nešto moraš da budeši dobar sa decom, moraš i da ih razumeš što ne može baš svako, drago mi je da mi je predavala, krivo mi je što i ovo polugodište neće biti sa nama", kaže Aleksa Stamenković, predsednik đačkog parlamenta OŠ "Svetozar Marković" Leskovac.

"I onda smo hteli da je na njen poseban dan, zadnji dan u našoj školi, na njen rođendan iznenadimo i da joj priredimo doček koji će i ona i mi pamtiti ceo život", kaže učenik Luka Ristić, a Petra Ristić, predsednica odeljenske zajednice šestog jedan dodaje: "Bila je najbolja, uvek je imala mnogo strpljenja i razumevanja kada je radila s nama, uvek je bila prvenstveno tu kao prijatelj, davala nam je najbolje savete."

Kao da je juče iz rodnog Beograda došla na zamenu u OŠ "Trajko Stamenković". Prohujale su brojne generacije, a gotovo svakom učeniku pamti ime i zna mu životni put. Zato i jeste posebna, kaže njen suprug i sam prosvetni radnik u penziji.

"Imamo jedan drugačiji primer da u obrazovanju nije sve tako i toliko strašno. - I da ima divne dece? - Ima, uvek ima divne dece", navodi Bora Milenković, profesor istorije umetnosti u penziji.

"Treba da bude prosvetni radnik vredan, pošten, dobar psiholog, dobar pedagog, sve to znači, da zna da se snađe u svakoj situaciji", smatra Zorka Milenković, profesorka engleskog jezika u penziji.

Naučiti strani jezik koji je danas nužan, ali pre svega postati čovek. Tako je vaspitavala i svoju decu. Stariji sin je pošao majčin stazama, mlađi očevim. Da dođu do posla, pa da zasluženo uživa u penzionerskim danima.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво