Škole bez mobilnih telefona, kako to izgleda u praksi

Radna grupa za prevenciju nasilja preporučila je školama da internim aktima i pravilnicima zabrane upotrebu mobilnih telefona nakon što su na društvenim mrežama objavljeni snimci nasilja nad učenicima i nastavnicima. Istražujemo kakva su iskustva u školama u okolini Kraljeva i Vršca gde je zabrana stupila na snagu od ove školske godine

Inicijativa da se zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova potekla je iz seoske škole u Uljmi kod Vršca. Ova škola, kao i mnoge druge, nije bila pošteđena digitalnog zlostavljanja od strane učenika tvrdi direktorka.

"Na časovima zaborave da isključe mobilne telefone. Slučajno ili namerno. I onda se čuju, ometaju nastavu. A na odmorima su snimali jedni druge. Stavljali na društvene mreže", kaže  direktorka OŠ Branko Radičević u Uljmi Olivera Klarić.

Od 1. septembra u školi se ne koriste mobilni telefoni.

U školi se tada mnogo toga promenilo. Odmori se odvijaju na način na koji pamte starije generacije.

"Živa reč je stupila na snagu. Nema više otuđenosti i distance. Socijalne hladnoće", kaže nastavnica u OŠ Branko Radičević u Uljmi Svetlana Kamenović.

Od ove školske godine i učenici u školi u Vitkovcu kod Kraljeva pre početka nastave odlažu mobilne telefone u školske torbe ili ormariće koji se zaključavaju.

Anketirani učenici kažu da im nije sve jedno što u školi ne mogu da nose mobilni telefon jer su navikli da na odmoru igraju igrice, ali ipak uočavaju da se sada više druže. 

"Vidimo veće pozitivne efekte ovakve odluke. Ne samo na časovima gde je pažnja učenika daleko bolja nego što je bila. Vidimo da deca prosto kvalitetnije provode slobodno vreme između časova", istakla je  direktorka OŠ Branko Radičević u Vitkovcu Zorana Andrić.

Svaki trenutak proveden u školi je dragocen pogotovo za decu u izdvojenom odeljenju u Donjem Milakovacu koja nemaju prilike da se druže sa svojim vršnjacima jer su im kuće udaljene. U ovoj školi se nikada nisu nosili mobilni telefoni.

"Vreme provedeno u školi koriste za razgovore, za igre. Za igre napolju, za druženje. Za razmenu informacija. Za pomaganje jedni drugima", kaže učiteljica u Donjem Milakovcu Snežana Madžarević.

 Roditelji podržavaju ovu odluku.

"Svi smo bili za to da se telefoni ne nose u školi. Da bi se deca bolje družila", istakao je Filip Jovanović iz sela Donji Milakovac kod Kraljeva.

Dušan Radovanov iz sela Uljma kod Vršca kaže da bukvalno živimo u lepom, mirnom selu i da đaci nemaju potrebe da nose telefone u školu.

Sve je više škola u Srbiji koje primenjuju odluku da se ne koriste mobilni telefoni jer su iskustva pozitivna.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво