Zašto su u Leskovcu visoke cene poljoprivrednih proizvoda

Prosečna zarada na jugu Srbije za četvrtinu je manja od republičkog proseka. Prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku pojedine životne namirnice skuplje su u Leskovcu nego u prestonici. Zašto je to tako - istraživao je Srđan Conić.

Prodavaca malo, kupaca nigde. Cene na pijacama različite, a primanja mala. Leskovčani čiji je prosek plata nešto iznad 55 hiljada dinara, a polovina penzinera ima 20 hiljada penziju plaćaju skuplje jaja, sir, kajmak, mleko, ribu, teletinu, crni luk nego stanovnici Beograda gde su primanja dvostruko viša.

Cene osnovnih živtnih namirnica u poslednjih 12 meseci su višestruko veće. Ljudi se umesto na pijacama uglavnom snabdevaju u velikim hipermarketima. Svakodnevne akcijske prodaje koje imaju leskovački hipermarketi kupcima život znače.

"Skočile su cene izuzetno.- I da nema akcija? -Ko zna kako bismo živeli", kaže jedna Leskovčanka.

"Oglasimo negde blizu 100 proizvoda, blizu 100 različitih artikala gde radimo sa minimalnom maržom gde je cena bukvalno da se pokriju samo oni osnovni troškovi", navodi Milica Jovanović, zamenik komercijalnog direktora.

Tržište čini svoje. Propast stočnog fonda, prema procenama analitičara, doprineo je da cene mleka i mlečnih proizvoda na jugu Srbije diktiraju uvoznički lobiji zbog čega je recimo poljsko mleko jefitnije od domaćeg.

Očigledno je da država mora da reaguje kako bi se bar malo ublažili cenovni dispariteti pogotovo jer je razlika u primanjima velika.

"Imamo na jugu Srbije samo 33 odsto iskorišćenih mogućnosti zemlje za poljoprivredne proizvode tako da tu treba stimulacija da bude mnogo jača", smatra Goran Jović, direkor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

U svakom slučaju do ravnomernog regionalnog razvoja ne može se doći preko noći. Ulaganja države na jugu Srbije poslednjih godina su velika i vidljiva. Ali vidljivo je i veliko raslojavanje stanovništva. Dok jedni svakog dana prate akcije, s druge strane u Leskovcu nove zgrade niču kao pečurke posle kiše u kojima se stanovi prodaju i za dvesta hiljada evra.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво