Читај ми!

Pirot: Umetnička dela iz fabrike „Prvi maj” izložena u gradu

Jedna od najboljih tekstilnih fabrika u nekadašnjoj Jugoslaviji, pirotski „Prvi maj”, nije bila poznata samo po konfekciji već i po negovanju „kulture rada” i impozantnoj kolekciji umetničkih dela. Ona su nakon aukcijske prodaje postala vlasništvo grada. Tragovi jednog vremena, kroz deo zbirke na izložbi, predstavljeni su javnosti.

Slike, mozaici, skulpture najpoznatijih svetskih i jugoslovenskih umetnika: Ćelića, Popovića, Džamonje... nekada u parkovima i proizvodnim halama – sada u gradskoj Galeriji.

Uživanje za ljubitelje umetnosti, za „prvomajce” nostalgija i sećanje na vreme kada je njihova fabrika bila oaza mira i lepote i čudo koje su svi želeli da vide.

„Mi smo imali preko 100.000 posetilaca godišnje. Svemu su se divili, i svi se pitali da li je moguće ovako nešto u našoj zemlji. To je bila fabrika snova”, kaže Siniša Najdanović, bivši radnik „Prvog maja”.

„I jeste bilo čudo”, dodaje Božana Veljić. „Imali smo mnogo umetničkih dela. Na sreću, bila sam i zadužena da primam sve te umetnike i da im budem domaćica za vreme izrade tapiserija ili mozaika koji su bili na zidovima ‘Prvog maja’.”

Nakon privatizacija – kada su radnici ostajali bez posla, teško je bilo sačuvati umetnička dela. Grad ih je otkupio, tačnije, ono što je preostalo. Jer prema prvom popisu od pre 15 godina, zbirka je imala 182 dela, sada gotovo upola manje.

„Ovo što imamo pred nama je ukupno 45 slika, crteža i grafika, 25 skulptura i 10 mozaika. To predstavlja jedan presek umetnosti druge polovine 20. veka, u pitanju su različiti stilovi. A nama je ovo dragocena zbirka koja će biti deo Galerijskog fonda”, navodi Radmila Vlatković, direktorka Galerije „Čedomir Krstić” u Pirotu.

Dve izložene tapiserije su po nacrtu umetnika radile pirotske tkalje, a posebnu vrednost predstavljaju i skulpture – tri već krase centar grada. Kada budu postavljena i ostala umetnička dela, Pirot će dobiti jedinstvenu galeriju na otvorenom.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи