I dalje vanredno u devet opština, otklanjaju se posledice poplava

Nivo reka u poplavljenim područjima opada. Vanredna situacija i dalje je na snazi u 9 opština. Crpi se voda iz poplavljenih objekata. Evakuisani se vraćaju u svoje domove.

Lim se povukao u korito, ali je u Prijepolju za sobom ostavio štetu na infrastukturi i stambenim objektima. Koliku, procenjuju opštinske komisije, a uporedo se saniraju i posledice.

 

"Moramo početi od infrastrukturnih stvari kako bi putni pravci bili u što boljem stanju, to jest vraćeni u prvobitno stanje, a onda komisija koja je već na terenu i procenjuje štetu na individualnim objektima sagledati koji je to obim šteta, koliko je to koliko možemo mi da pomognemo, da vidimo koliko država može da izdvoji sredstava. Znači glavni posao je sad da ne bude zloupotreba, da otprilike transparentno objavimo sve informacije do kojih dođemo", kaže Vladimir Babić predsednik Opštine Prijepolje.

Nivo Toplice značajno opada, situacija u Kuršumliji i Prokuplju se normalizuje. Voda se povlači sa oranica i iz voćnjaka, posle dva dana uspostavljen je saobraćaj u prokupačkom naselju Draganja. Građani Kuršumlije i okolnih naselja ponovo imaju pijaću vodu. Procena štete očekuje se narednih dana.

"Izlivala se na poljoprivrednom zemljištu gde je pričinila štetu, ali je pričinila štetu i jednom ekonomskom objektu, odnosno magacinui na nekoliko objekata infrastrukture postoji definisana šteta. Mi ćemo u narednih nekoliko dana formirati ekipe jer jednostavno mora da se prvo reka vrati u korito", kaže Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

"Od sela Trećak do ulaza u Kuršumliju, to je 30-tak, 40 kilometara, ogrmone površine poljoprivrednog zemljišta su pod vodom. Uništenu su zasadi malina i kupina. Imamo kulture, ozime kulture pšenica. Voda se trenutno povlači", objašnjava Arsenije Todorović, Poljoprivredna služba Opštine Kuršumlija.

U Kraljevu je vodostaj Ibra opao za metar. Ekipe gradske Čistoće i odeljenja za civilnu zaštitu peru i dezinfikuju ulice i šetalište na koje se reka izlila. Pod vodom su bili deo pogona za flaširanje vode u Ušću, oranice, ekonomski objekti, delovi lokalnih puteva.

"Uspeli smo da u toku samog vodostaja sprečimo prodor vode u naseljenim mestima i voda nije prodrla u stambene objekte koje smo imali na teritoriji Kraljeva. Ono što smo razgovarali jeste da zajedno sa Srbijavodama, s obzirom da su oni nadležni za vodu prvog reda Ibar, da se njima izradimo elaborate i projekte i da te kritične tačke, što pre se stvore uslovi da to zaštitimo kako u ovakvom vodostaju Ibra ne bismo imali buduće probleme", kaže Radoica Kočović, član štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva.

U Bogatiću se Drina povukla u korito u ataru Badovinaca. U branjenom delu nije bilo izlivanja, a iz nebranjenih njiva u Crnoj Bari vlasnici su na vreme sklonili mehanizaciju. Vodostaj Save kod Šapca jutros je na nivou vanredne odbrane, ali nadležni očekuju da vodostaj stagnira i da neće biti potrebe za vanrednim merama.

 

 

 


петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи