Očuvanje šumadijskog dvorca, počinje rekonstrukcija Karađorđevog doma u Rači

Jedan od simbola šumadijske opštine Rača, "Karađorđev dom", star 90 godina, biće potpuno rekonstruisan. Sanira se krovna konstrukcija, a potom će po fazama biti obnovljeni i drugi delovi tog spomenika kulture.

Izgrađen početkom tridesetih godina prošlog veka uz pomoć Fonda kraljice Marije Karađorđević i imućnih meštana Rače, sada devastiran. Prvobitno je bio dom za nezbrinutu decu i siročad sa prostora čitave Dunavske banovine. Kroz devet decenija, nekoliko puta menjao je namenu.

"Za vreme Drugog svetskog rata zatvor, pa posle toga postaje osnovna škola Karađorđe, srednja škola, gimnazija. 99. godine postaje praktično dom za nezbrinute, odnosno raseljena lica sa Kosova i Metohije", kaže Živojin Andrejić, istoričar umetnosti.

Od 2016. napušten, ali ne i zaboravljen. Meštani Rače su zadovoljni što se Dom sređuje.

Većina Račana je tu išla u osnovnu školu i vrlo su, kažu emotivno vezani za samu zgradu.

"Karađorev dom" napokon je dočekao rekonstrukciju. Za početak samo krova, oluka i gromobranske instalacije.

"Vrednost projekta je 12 i po miliona dinara zajedno sa Ministarstvom kulture i Vladom Republike Srbije dobili smo sredstva. Radovi su u toku. Očekujemo završetak radova do kraja marta", dodaje Nenad Savković, predsednik Opštine Rača.

Objekat je kulturno dobro, pa se njegova rekonstrukcija izvodi pod budnim okom stručnjaka kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

„Raskoš i lepota ovog zdanja zasenili su i eksperte iz odseka za nepokretno kulturno nasleđe francuskog Ministarstva kulture koji su ga nedavno posetili.

I to u okviru realizacije projekta "Dvorci Srbije", kojim je planirana restauracija 11 dvoraca i letnjikovaca.

"Shvatili smo da su oni zaista dali jednu od najviših ocena i u smislu izgleda, a i u smislu mogućnosti rekonstrukcije upravo za Karađorđev dom u Rači", objašnjava Nenad Karamijalković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Za opštinu i Zavod to je znak da će u skorije vreme objekat biti potpuno renoviran.

"Očekuje nas rekonstrukcija fasade, stolarije. Ove godine da nastavljamo fazu po fazu. Nije jefitno, treba dosta sredstava da se sredi, ovaj objekt je preveliki 3.600 kvadrata", ističe Nenad Savković, predsednik Opštine Rača.

Za sada nije poznata buduća namena Karađorđevog doma. Tek kada se to odluči, biće rekonstruisana i unutrašnjost ovog raskošnog zdanja.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво