Читај ми!

Vranjsko prihvatilište – utočište za ljude koji nemaju uslova za život

U Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju, radi Prihvatilište za odrasla, stara, iznemogla lica. Tokom zimskih meseci, više je korisnika iz celog Pčinjskog okruga, trenutno ih je trideset četvoro.

Razlozi zbog kojih su u Prihvatilištu su različiti, nemaju dom ili su napustili kuću zbog nedostatka novca, ogreva. Dejan je tu deset meseci, Predrag dve godine, dok je Dušanka u Prihvatilištu gotovo osam godina.



„Imamo toplu vodu, imamo kupatila, imamo gde da se kupamo, da održavamo higijenu, što je nama najvažnije. Imamo sve uslove ovde u Prihvatilištu”, kaže Dušanka Stojković iz Vranja.

„Dobra je hrana, smeštaj, televizija, sve imamo”, ističe Predrag Nikolić iz Vranja, koji kaže da nema gde drugo da živi. „Svi su dobri, direktorica, vaspitači, ne mogu da se požalim.”

Dejan Milošević, takođe iz Vranja, kaže da dan provode uz televizor, priču i druženje.

U ustanovi dobijaju i stručnu pomoć, podršku, razumevanje. Petnaestoro je došlo jesenas, iz planinskih sela, da zimu provedu na sigurnom.

„Pre korone smo imali i po 60 korisnika, nažalost, to je bilo najviše u zimskom periodu. Međutim, kako je korona bila, svi centri su povukli maksimalno korisnike koji su imali gde da odu da bi taj broj smanjili jer zbog epidemije nismo mogli da držimo više od dva korisnika po sobama”, objašnjava Snežana Tasić, rukovodilac Prihvatilišta za stara i odrasla lica.

I sada su oprezni, sprovode se mere zaštite od virusa.

„Još uvek su neke mere aktuelne, još uvek su neke mere na snazi, dezinfekcija objekta, merenje telesne temperature, kako zaposlenih, tako i korisnika. Jednostavno, pratimo situaciju iz dana u dan”, kaže Aleksandar Stanojković iz Centra za razvoj usluga socijalne zaštite.

Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite ima i Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, Prihvatilište za žrtve nasilja u porodici, pruža usluge pomoći u kući i ličnog pratioca za decu.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво