Читај ми!

Meštani aranđelovačkih sela čekaju obnovu mosta na Garaškom jezeru i asfaltiranje obilaznice

Most na Garaškom jezeru u Aranđelovcu zatvoren je pre osam meseci za saobraćaj i čeka na rekonstrukciju. Meštani tri sela u blizini jezera, ipak, prelaze preko mosta, jer im drugim putem treba duplo više vremena do Aranđelovca. Kraća alternativa, obilaznica oko jezera, posuta je kamenom, a meštani čekaju i njeno asfaltiranje.

Star gotovo pet decenija, most preko Garaškog jezera koji povezuje Aranđelovac sa Ibarskom magistralom i auto-putem „Miloš Veliki”, nije odoleo zubu vremena. Zatvoren je u maju prošle godine jer je nebezbedan za saobraćaj i pešake. Ipak ga koriste, iako imaju druge mogućnosti.

„Nama treba iz našeg sela sat i po do dva, kada idemo alternativnim putem, tako da smo primorani da koristimo most i da prelazimo i kolima”, kaže Slađana Glišić iz Bosute. „Problem će biti kada napada sneg za hitnu i vatrogasce, da dođu do nas, ako se nešto desi”, ističe Anđelka Petrović iz Jelovika.

„Odnedavno nam je Opština rešila prevoz koji nismo imali osam meseci. Naši putnici su putovali taksijem, peške”, kaže Ana Radovanović iz Bukovika.

„Mi tražimo”, kaže Dejan Mladenović iz Bosute, „da se lokalni put koji bukvalno zaobilazi oko celog jezera sanira. Trebalo bi da se proširi da se uradi taj asfalt.” 

To traže jer im obilaznicom dugom blizu dva kilometra, kako tvrde, do Aranđelovca treba oko sat vremena.

Prema rečima Bojana Radovića, predsednika Opštine Aranđelovac, put će biti asfaltiran u prvom tromesečju: „Opredeljena su sredstva za asfaltiranje tog puta i što pre budemo raspisali javnu nabavku pre ćemo završiti tu deonicu.” 

Naizre se i rešenje za glavni problem – most.

„Neophodna dokumentacija za rekonstrukciju mosta je završena”, dodaje Radović. „Znači, završen je kompletan projekat. Lokalna samouprava, Opština Aranđelovac je rešila svu imovnu koja je nepohodna za izradu tog projekta, tako da se u skorije vreme očekuje početak radova.”

A, kada će to biti? U „Putevima Srbije”, koji su nadležni za ovaj most, za RTS kažu da čekaju odobrenje za početak rekonstrukcije od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Međutim, od tog ministarstva nismo dobili odgovor kada će dati odobrenje.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара