Prigovor advokata poginulih rudara rudnika Soko razmatraće Više tužilaštvo u Nišu

Advokat porodica 8 poginulih rudara iz rudnika "Soko" kod Sokobanje uložio je prigovor na odbačenu krivičnu prijavu protiv odgovornih za nesreću, koju je resorno ministarstvo podnelo Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu. Prigovor će razmatrati Više tužilaštvo u Nišu.

Advokat porodica poginulih rudara Bratislav Stojković ocenio je da je iz izveštaja rudarskog inspektora očigledno da je bilo propusta nadležnih i da je rudnik "Soko" 14 meseci radio bez neophodnih dozvola. Najveći problem je, kako kaže, bio ventilacioni sistem i dovod kiseonika.

"Za 40 sekundi je došlo usled velike koncentracije metana do gušenja, do gubitka svesti i trenutne smrti. Šta to znači?Da je onaj koji je obezbio ovakve uslove, isključio dotok kiseonika i zato je došlo do stradanja", kaže Bratislav Stojanović, advokat oštećenih.

Porodice poginulih rudara smatraju da za ovu veliku tragediju neko mora biti odgovoran.

"Ići ćemo dalje, nećemo da stanemo, bar ja nemam razloga da stanem jer kući imam bebu, nemam razloga da ćutim, a još manje da stanem ovde", naglašava Dragana Jovanović, supruga poginulog rudara.

"Stvarno je sramota da već 9 meseci nemamo nikakvo obaveštenje i odjedanput kažu već po drugi put da niko nije kriv, ja mislim da je to sramota da se kaže jer je nemoguće da niko nije kriv", objašnjava Dalibor Zlatković, brat poginulog rudara.

Porodice rudara saopštavaju da će iskoristi sve pravne mogućnosti, kako bi došli do istine.

"Oni su mislili jednim paprirom da će da reše sve, ali ja mislim da su samo pogoršali naše stanje i ništa više", ističe Sonja Trivunac, supruga poginulog rudara.

"Ako se pričalo da postoji veliki rizik da oni budu u toj jami, ne razumem zašto su ih slali dole", kaže Vojkan Grujić, brat poginulog rudara.

Osnovno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo je krivičnu prijavu protiv 14 osoba početkom ove godine, jer je ocenjeno da nije učinjeno krivično delo. Više tužilaštvo u Nišu bi svoj stav o prigovoru advokata porodica poginulih, trebalo da saopšti u narednih mesec dana.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи