Kruševac: Stop nasilju nad ženama

U kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" učestvuje oko 1.700 organizacija iz oko 100 država. Mreža "Žene protiv nasilja" izdala je saopštenje, čiji je potpisnik i kruševačko Udruženje žena "Peščanik", koje se protiv rodno zasnovanog nasilja, bori duže od dve decenije.

Uprkos činjenici da iz godine u godinu raste broj zakona i propisa koji žene štite od nasilja u porodici, podaci su i dalje alarmantni. Procenjuje se da je svaka treća žena u Srbiji bila žrtva psihičkog, fizičkog ili seksualnog terora. Od početka godine 25 žena je ubijeno u porodičnom nasilju. U poslednjih 10 godina, od najbližeg muškog srodnika stradalo je njih 300.

"I ono što jeste jedan od problema je da zapravo ne postoji statistika na državnom nivou kada je reč o broju ubijenih žena i da ove brojke o kojima govorimo su zapravo brojke iz medija. U jednoj trećini slučajeva su žene tražile podršku od institucija, prijavljivale su institucijama nasilje koje su trpele pre toga", kaže Snežana Jakovljević, iz Udruženja žena Peščanik. Dodaje da femicidu obično prethodi dugogodišnje nasilje: "Znači prijavljivale su to, institucije nisu adekvatno reagovale nisu preduzele adekvatne mere i možda, da su institucije reagovale bolje, neki od tih slučajeva femicida danas ne bi bili slučajevi femicida".

Izmenama Krivičnog zakonika, pre 20 godina, ovaj vid nasilja prepoznat je kao krivično delo i to se smatra istorijskim dostignućem i prekretnicom u razumevanju porodičnog nasilja u društvu. Ali borba protiv rodno zasnovanog nasilja je i dalje u fokusu ženskog pokreta u Srbiji.

"Sistem nije dobro povezan. Mi u stvari živimo u nasilnom društvu, naslinom okruženju, jednoj demoralizaciji i odnosa svih kako bih rekla, i u porodici i u školi i na fakultetima i u institucijama. Znači na neki način moramo se vratiti moralnim kodeksima ponašanja i kulture i nenasilja. To je suština problema", ističe Slavica Stanojlović Urošević, iz Udruženja žena Peščanik.

Za razliku od 70 tih godina prošlog veka kada je to bila tabu tema, svest ljudi se promenila. Sada je najvažnije da institucije i društvo pronađu model i udruženo rešavaju ovaj problem prevencijom, obrazovanjem i pravovremenim reagovanjem.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво