Kako se u Pirotu spremaju za Novu godinu i dolazak gostiju iz Bugarske

Zbog korona virusa protekle dve godine nije bilo organizovanog dočeka Nove godine. Pirotski ugostitelji žele da zaborave taj period. Sada se spremaju da ugoste sugrađane i turiste - posebno iz Bugarske, kojih će, prema procenama, biti više hiljada tokom praznika.

Druženje bez distance i opuštena atmosfera uz muziku, domaću hranu i piće, opet će biti „na meniju" pirotskih kafana i restorana u predstojećoj novogodišnjoj noći. Sada nema kovid-mera, ima poskupljenja, ali ni cena nije prepreka kada je dobar provod u pitanju.

"Gledali smo da, iako su sve cene otišle gore, da nekako ostanemo u nekim normalnim okvirima. Tako da će cena dočeka biti 50 evra u dinarskoj protivrednosti, dok će cena reprize biti 30 evra", kaže Jovana Džunić, menadžer restorana.

U restoranima će se možda i naći poneko mesto, ali za smeštaj će biti potrebno mnogo sreće, jer je odavno sve rezervisano.

"Smeštaj je zakupljen od agencije iz Bugarske, to je sve dogovoreno marta, aprila ove godine. Zanimljivo je da imamo i upit za doček 2024. godine", navodi Milan Kostić, menadžer hotela.

Turistička organizacija i lokalna samouprava Pirota, novim merama i podsticajima stimulišu ljude da se bave turizmom kako bi se povećali smeštajni kapaciteti. Trenutno je oko hiljadu ležaja na raspolaganju, što nije dovoljno, jer je ova godina rekordna po broju posetilaca.

"Ako uzmemo te podatke koji su iz Republičkog zavoda za statistiku, gde se Pirot kao turističko mesto treće kategorije izdvaja, gde se vode statistički podaci, ali ima i posetilaca koji se nigde ne evidentiraju, koji su dnevni posetioci, to su na desetine autobusa tokom vikenda, taj broj je sigurno preko sto hiljada godišnje", ističe Bratislav Zlatkov, direktor TO Pirot.

Trend povećanja broja turista će se nastaviti i početkom naredne godine, jer se brojni posetioci očekuju ne samo za Novogodišnje praznike, već i za Pravoslavnu Novu godinu i najznačajniju gastronomsku manifestaciju - Sajam peglane kobasice krajem januara.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво