Zašto je duplirana cena čvaraka

Poslednjih godina, čvarci su postali pravi luksuz i sve su skuplji. Kilogram košta i više od dve hiljade dinara. Kako ih prave u Mačvi i Sremu, i zašto poskupljuju.

U Sremu i Mačvi čvarci se prave na različite načine. Recepti su brojni, a za sve je zajedničko jedno, a to je neprestano mešanje. Podaci neki kažu da je za kilogram čvaraka potrebno istopiti više od pet kilograma slanine. Za dobre čvarke, presudno je umeće majstora. Topljenje počinje na laganoj vatri uz stalno mešanje. Sa isečenom slaninom u oraniju se dodaje i malo vode.

"Mleko se dodaje posle pola sata mešanja, kad malo otpuste. Da bude više čvaraka, i da dobiju boju", kaže Duško Belomarković iz Zasavice 1.

Nekada su čvarke mogli da priušte svi, a sada su značajno skuplji od mesa. Proizvođači tvrde da tovljenici imaju mnogo manje masnoće nego stare rase svinja.

"Svinja od 100 kila bude 3-4 kilograma samo čvaraka. Zato što su to mesnate svinje. Čvarci su ekstra, kupuje narod, od dvesta do kilogram, kako ko ima novca", kaže Ljiljana Milutinović iz Drenovca. Nekada se mnogo više čvaraka dobijalo od svinje, po 10-15 kilograma, sad nema, to su mesnate svinje, farmerske. 

"Preskupo. Skuplje nego meso. Mogu kupiti dva kilograma mesa za kilogram čvaraka".

"Ima po 800, 900, 1000 i 1200. Pa jeste skupo, nije tako jeftino".

"Ne kupujem čvarke, prvo zato što je sad post, a drugo, iz principa, mislim da je to katastrofa, tolika cena".

Od običnih svinja, dvostruko više masnoće imaju mangulice. Kilogram hrkskavih i slanih čvaraka u Zasavici košta dve hiljade dinara. Potražnja je veća od ponude.

"Ovde se možda malo duže topi, ali se možda i malo više dobije. Malo duže se vremenski topi, ipak je to starije svinjče od ovog belog, i meso je, salo je starije. Omiljena poslastica su čvarci? Svakako, i kiseli kupus", ističe Siniša Ljubičić iz Zasavice 2.

Kilogram čvaraka u nekim prodvnicama je i nekoliko puta skuplji od svinjskog buta. Šapčani u šali kažu da će ih uskoro kupovati - na komad.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво