Kako će izgledati centar za darovitu decu mlade u Šapcu

Šabac će dobiti Naučni centar za mlade talente. Stari i neuslovni objekat na Letnjikovačkom brdu biće rekonstruisan i pretvoren u paviljone za edukaciju i razvoj potencijala darovite dece.

U Parku nauke, Petar Popović, učenik Šabačke gimnazije, i uči i odmara se. Matematiku i fiziku zavoleo je u osnovnoj školi. Sa još pet talentovanih i vrednih vršnjaka, predstavljaće našu zemlju na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Kolumbiji.

"Radujem se olimpijadi jer ću upoznati novi kontinent i novu državu i družiti se sa drugarima iz celog sveta, takođe, radujem se i otvaraju novog Naučnog centra u Šapcu, jer ću tu sticati nova znanja", kaže Petar Popović, učenik Šabačke gimnazije.

Na starom objektu, između ostalog, biće zamenjena sva stolarija i krov. Naučni centar imaće kabinete za fiziku, biologiju i hemiju, multimedijalne učionice i 14 trokrevetnih soba.

"Želja nam je da grad Šabac bude centar nauke i da prosto utičemo na te mlade ljude koji su talentovani, nadareni da te sve svoje potencijale koje poseduju izgrade na najbolji mogući način, razvićemo programe koji će biti atraktivni, koji će biti nadogradnja svega što oni rade u svojim školama i spremiti ih za domaća i međunarodna takmičenja, ali pre svega omogućiti da naučno razmišljaju", navodi Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

U Naučnom centru biće organizovani tematski programi za predškolce i učenike osnovnih i srednjih škola.

"Projekat Naučni centar "Fabrika ideja za 21. vek" odobren je za finansiranje u okviru EU PRO Plus, finansira se delom sredstvima EU, a delom iz budžeta grada Šapca, ukupna vrednost projekta je 375.000 evra i projekat se bavi darovitošću i darovitima na šta smo jako ponosni", kaže Ana Marinković, rukovodilac projekta.

U rekonstruisanom objektu, između ostalog, biće organizovan letnji Matematički kamp kao i sajam povodom Međunarodnog dana darovitih.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво