Читај ми!

Ko je bio grof Sava Vladislavić Raguzinski

Izložba o grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom, savetniku ruskog cara Petra Velikog koji je realizovao i potpisivanje mira sa Turskom, otvorena je u Narodnom muzeju u Čačku. Idejni tvorac izložbe je Branko Vukomanović, direktan potomak grofa Save, a projekat je podržao i RTS.

Na nekoliko desetina informativnih panoa rečju i slikom predstavljen je buran životni put grofa Save. Rođen u Hercegovini 1669. školovao se u manastiru Tvrdoš, Dubrovniku i Veneciji. Sudbina ga je spojila sa ruskim konzulom u Istanbulu koji ga je preporučio ruskom caru Petru Prvom. Priča o čuvenom pretku prenosila se kroz generacije u familiji, kaže Branko Vukomanović, direktan potomak Save Vladislavića i idejni tvorac izložbe.

"Mi takvog čoveka u našoj istoriji nemamo, nemaju čak ni Rusi. On je realno bio desna ruka Petra Velikog, prvi do cara, prvi koji nije od Romanovih, prvi koji nije iz porodice, a bio je uz cara. Čovek koji je osnovao Rusku obaveštajnu službu, utvrdio granice sa Kineskim carstvom, bio na diplomatskoj misiji u Italiji, vodio pregovore direktne sa Papom oko Konkordata. Vodio pregovore direktno sa kineskim carom vezano za granice ", kaže Branko Vukomanović, potomak grofa Save Vladislavića Raguzinskog.

Otvaranje izložbe pratilo je veoma posećeno predavanje gde se moglo čuti i da je Jovan Dučić prvi napisao biografiju o čuvenom Srbinu. Organizatori izložbe u Čačku su Udruženje "Ksenija-ruski jezik", Grad Čačak i Narodni muzej.

"Sve što je radio, radio je u duhu pravoslavlja, u duhu hrišćanstva. I ono što je najvažnije od svega, on je u čast svom velikom Srbinu, Svetome Savi, kada je postavio tu granicu između Rusije i Kine podigao grad koji je bio u čast Svetoga Save", objašnjava Ksenija Radojičić iz Udruženja "Ksenija-ruski jezik".

Izložba o Savi Vladislaviću Raguzinskom u Narodnom muzeju u Čačku, traje do 1. decembra.

 

 

 

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво