Karijerno vođenje i savetovanje mladih u Šapcu

U okviru programa ,,Znanjem do posla,, koji sprovode Vlade Srbije i Švajcarske,, u šabačkom Udruženju ,,Svetlost,, otvoren je ,,Job info centar,, Cilj projekta je da se mladima pruži podrška u planiranju karijere i sticanju radnog iskustva.

,,Kartice kompetencije,, su jedan od alata u karijernom vođenju i savetovanju. Pitanja na njima  pomažu mladima da prepoznaju svoja znanja, veštine i stavove.

,,U svojoj poslednjoj godini srednje škole sam odradila još neke testove profesionalne orijentisanosti ali mogu reći da je ovaj dosta zanimljiviji meni jer osim toga što nam pokazuje zanimanja kojima se možemo baviti isto tako pokazuje i kompetencije na kojima treba više raditi za određene poslove", kaže Eleonora Vasić iz Šapca.


,,Ono što sam ja saznala je da menadžerski poslovi mi malo bolje leže i da bih imala neku karijeru u obrazovanju, da bih bila dobra u karijeri u obrazovanju tako da mi je to mnogo pomoglo u odabiru mastera, sada studiram menadžment obrazovanja i planiram da se dalje time bavim", ističe Marija Ristić iz Šapca.



Usluge ,,Job info centra,, u Šapcu za pet meseci koristilo je oko 200 mladih. Na plaćenu radnu praksu upućene su tri osobe.


„Saradnja sa kompanijama podrazumeva plaćene prakse na radnim mestima, gde mi radimo selekciju kandidata za kompanije, sa kompanijom ili bez, i onda te osobe prolaze program obuke koji je planiran u sklopu E2E prlatforme i prilagodjen je svakoj kompaniji i svakom radnom mestu", naglašava Gordana Mandić Radosavljević, predsednica udruženja "Svetlost".

U Udruženju ,,Svetlost,, volontira i portugalac Rafael Da Silva Martins. Posle druge posete Šapcu, odlučio se za duži boravak u Srbiji.


,,Moj cilj je da unapredim sebe kao osobu i da ovde naučim različite stvari o vašoj kulturi. Želja mi je da to znanje ponesem svojoj kući, jer verujem da će mi pomoći u usavršavanju i budućem poslu", kaže Rafael Da Silva Martins, volonter.

Udruženje ,,Svetlost,, ove godine bilo je domaćin mladima iz desetak zemalja. U okviru programa razmene, Šapčani su najčešće putovali u Španiju i Italiju.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво