Deset godina Dečjeg crkvenog hora "Branko"

Najstarije kulturno društvo u Leskovcu, crkveno-pevačka družina "Branko", od pre 10 godina ima i podmladak. Izložbom fotografija i svečanim koncertom, u prisustvu niškog vladike Arsenija, Dečji crkveni hor proslavio je deseti rođendan.

Zadivljuju lepota i raskoš glasova tridesetak članova leskovačkog dečjeg crkvenog hora "Branko". Složni su, posvećeni muzici, pravoslavlju, negovanju pravih vrednosti.

 

"Pevam od malena i svidelo mi se kako rade. Volim da pevam jednostavno", kaže Hristijana Stefanović, član dečjeg crkvenog hora "Branko" Leskovac.

"Pevamo na nekoliko jezika i duhovnu i svetovnu muziku", dodaje Pavle Cvetković, član istog hora.

Milica i Lazar, brat i sestra od prvog dana su u crkvenom horu koji im je, kažu, odredio životni put.

"Počela sam sa 9 godina da pevam i pevaću dokle mogu zato što stvarno volim ovo crkveno pevanje", navodi Milica Kocić, član dečjeg crkvenog hora "Branko" Leskovac. 

A Lazar Kocić kaže da mu donosi mir i staloženost. Dodaje: "Meni ovaj hor naprosto budi divne i prelepe emocije".

Ponosno, predanim radom i sa brojnim nagradama nastavljaju tradiciju čuvara duhovnosti, crkveno-pevačke družine "Branko". 

"Nama je najbitnije da su deca zadovoljna, a njihovi osmesi to nama uvek kažu na kraju", ističe Jelena Lazarević, dirigent dečjeg crkvenog hora "Branko".

Jedinstveni su i prepoznatljivi u zemlji po vizantijskom crkvenom napevu. Pod okriljem dečjeg hora nedavno je osnovana škola vizantijskog pojanja:

"Obuhvata sistematično izučavanje od najjednostavnijih stvari, od najjednostavnijih notacija koje su neophodne za dalje i dublje izučavanje te muzuike", objašnjava Siniša Stamenković, dirigent ovog hora.

Radost i zadovoljstvo do sada postignutim podelili su sa svima koji im 10 godina pružaju podršku i blagoslov. Uz duhovne, na rođendanskom repertoaru i narodne pesme, kompozicije popularne i muzike za decu.

"Karakteriše ih ta crta jednog zajedništva, jedne ljubavi, jer osim što pevaju oni čuju i besedu sveštenika", smatra Dalibor Stefanović, arhijerejski namesnik leskovački.

Za leskovački dečji crkveni hor predaha nema. Od proleća ih očekuju mnogobrojni nastupi i takmičenja. Pozivi im stižu i iz Evrope.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво