Читај ми!

Dan tolerancije: kako zaštiti dostojanstvo profesora u školi

U svetu i Srbiji se obeležava Međunarodni dan tolerancije. Nasilje kao vid netolerancije koje postaje i viralno, često je kod mladih. Incident u Tehničkoj školi u Trsteniku gde je žrtva bila profesor, još jednom je uznemirio javnost i otvorio mnoga pitanja.

U trsteničkoj Tehničkoj školi učenik je prišao iza leđa profesorici, izmakao joj stolicu na kojoj je sedela, a zatim pala na pod. Sve je mobilnim telefonom zabeležio drugi učenik, a treći potom objavio.

"Desilo se to na času gde nemamo sigurnosne kamere. Preduzeli smo sve zakonske mere. Obavestili smo roditelje pisanim putem i sve ustanove koje smo trebali, školsku upravu i pokrenuo sam vaspitno disciplinski postupak i kada se utvrde sve činjenice učenici će biti kažnjeni određenom disciplinskom merom", kaže Milan Glidžić, direktor Tehničke škole.

"Uzroci su višestruki, a u ovom konkretnom slučaju smatram da je glavni uzrok to što je ovo slika i prilika društva u kome živimo. Na žalost učenici su izloženi raznim vrstama nasilnog ponašanja što na televiziji, što na društvenim mrežama i ovo je samo posledica te neinstitucionalne zaštite nas zaposlenih koji smatram, zaista radimo stvari koji su u interesu svih nas, odnosno od javnog značaja. Fokusiramo se na preventivne aktivnosti, ali preventivne aktivnosti nisu dovoljne i onda najviše akcenta se stavlja na interventno, a to je ova situacija koja se sada desila", objašnjava psiholog Katarina Mitrović.

Povodom nasilja u školama reagovao je i minister prosvete Branko Ružić.

"Svaki ovaj izdvojeni slučaj bilo da govorimo o Trsteniku, Vranju, Beogradu,  mislim da je važno da svi veoma predano na tome radimo i ministarstvo, što naravno ministarstvo i radi i timovi za borbu protiv nasilja i sva druga resorna ministarstva koja su na ovaj ili onaj način involvirana u čitav ovaj proces i ono što jeste i moj apel to je da nastavnici koji zaista rade jedan od najplemenitijih poslova i profesija pored zdravstvenih radnika nisu zamena za porodicu, naglašava ministar prosvete Branko Ružić.

Profesorica koja je bila na meti nasilnika po rečima kolega i đaka jedna je od najtolerantnijih u celoj školi. Nakon incidenta obratila se službi Hitne pomoći i trenutno je na bolovanju- ne zbog telesnih povreda već zarad duševne boli i povrede dostojanstva.

 


четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво