Iskopane zidine pančevačke tvrđave

Pančevački Narodni muzej napravio je veliku maketu tvrđave, koja je postojala u gradu početkom 18. veka. Ona je srušena do temelja posle samo dvadesetak godina, pa mnogi ni ne znaju za nju. Maketu su izradili članovi kluba „Doktor Vladimir Aleksić".

Mnogi Pančevci ne znaju da se ispod centralnog parka, na prostoru starog gradskog jezgra, nalaze temelji tvrđave, koju su Austrijanci izgradili nakon osvajanja Pančeva, 1720.godine. Pre nekoliko godina arheolozi su naišli na njene ostatke, a Narodni muzej je napravio maketu i izložio je u svojim prostorijama, kako bi svi zainteresovani mogli da je vide.

 

„Otkriveni su ostaci temelja zida od kamena i od opeke, u dužini od četiri metra. Mi pretpostavljamo da je to deo južnog bedema tvrđave", navodi Vojislav Đorđević, arheolog.

Zna se da je pre ove austrijske postojala i manja, turska tvrđava iz 16. veka. Danas ništa od toga nije vidljivo, jer je prema odredbama Beogradskog mira iz 1739. sve srušeno do temelja.

„Pošto od te tvrđave danas nažalost nemamo ništa vidljivo iznad tla kojim hodamo, možda neki temelji i dalje postoje ispod grada, ali do njih je teško doći. Mislim da je bitno da ljudi vide gde se to nalazilo, kako je to izgledalo u jednom momentu istorije i da nekako to podigne svest Pančevaca o važnosti mesta na kom žive", ističe Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja.

U vreme izgradnje tvrđava je bila moderne arhitekture, petougaonog oblika sa bastionima na uglovima.

„Tako da je podsećala na Donji grad beogradske tvrđave ili na podgrađe na Petrovaradinu u Novom Sadu, ne velika tvrđava gore, nego podgrađe koje okružuje Donji grad", objašnjava Damir Prašnikar, istoričar umetnosti.

Kako bi za ovaj deo istorije zainteresovali i najmlađe posetioce muzeja, biće napravljena još jedna, manja maketa tvrđave, koju će deca moći lakše da obiđu i pogledaju.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво