Читај ми!

Dan primirja: Prnjavor pamti i ne zaboravlja

U Prvom svetskom ratu, Mačvanski Prnjavor izgubio je skoro trećinu stanovnika. Zbog žrtava i otpora, jedino je selo u Srbiji koje je odlikovano Karađorđevom zvezdom sa mačevima.

Kod Kurtovića Ade, austrougarska vojska prešla je Drinu i odmah po ulasku u Prnjavor počela da ubija stanovnike tog sela. Najveći zloćin dogodio se najpre u Milutinovića kući a zatim i u školi i na železničkoj stanici.


"Sve su zapalili, Prnjavor je goreo, čak i kokošinjce i pomoćne zgrade, nijedna kuća nije ostala, a od 3500 stanovnika, ubili su 1100, najstarija u školi bila je baka, 91 godinu a najmladje dete bilo je tri meseca staro", kaže Dara Rajičić, predsednik Podružnice za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918.

Prve fotografije i izveštaje o zločinu u Prnjavoru, u svet je poslao dr Arčibald Rajs, profesor univerziteta u Lozani.

"Ove godine obeležavamo 100 godina  spomen kosturnice koja se nalazi u crkvenoj porti u Mačvanskom Prnjavoru, na zidovima kosturnice je ispisano 610 imena, mučenika prnjavorskih koji su svoje živote izgubili od austrougara. Ktalj Aleksandar je bio jedan od inicijatora zidanja spomen kosturnice zajedno sa dr Arčibaldom Rajsom", ističe
protojerej Miladin Bogdanović, starešina crkve u Prnjavoru.

 

Prnjavor pamti i ne zaboravlja. Fotografije srušenih kuća i svedočanstva o poseti kralja Aleksandra izloženi su u centru sela.


"U okviru obeležavanja stogodišnjice od izgradnje spomen kapele sa kosturnicom u Prnjavoru ovde smo u Domu kulture u Prnjavoru, u našem holu  pripremili jednu izložbu, odnosno, eksponate orudja i oružja iz Prvog svetskog rata kao i fotografije koje je snimio Arčibald Rajs i poslao u svet"
naglašava Mario Maksimović, direktor Doma kulture u Prnjavoru.

 

U znak zahvalnosti, meštani mačvanskog sela, podigli su spomen biste kralju Aleksandru I lozanskom profesoru. Dr Arčibald Rajs proglašen je i za počasnog gradjanina Prnjavora.
четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи