Читај ми!

U susret izborima za nove sazive saveta nacionalnih manjima u Srbiji

Na blizu hiljadu biračkih mesta, u nedelju, biraju se novi sazivi saveta nacionalnih manjima u Srbiji. Kakvo je interesovanje za učešće na predstojećim izborima, koje zajednice će birati članove saveta nacionalnih manjina i šta je novo u odnosu na prethodne – istaživali su naši dopisnici.

Oko pola miliona pripadnika nacionalnih manjina koji su stekli uslov, u nedelju izlazi na birališta kada će izabrati nove sazive nacionalnih saveta. Do tada, pojedini sumiraju utiske.

"Očekujem da se ostvare programi koji su već počeli - obnova kulturnih i crkvenih zdanja, programi za stipendije, programi za poboljšavanje naših vrtića", kaže jedan građanin.

Drugi kažu, da od novog nacionalnog saveta očekuju da se više fokusira na aktivnosti za mlade, jer je, kako navode, važno je da se mladi aktiviraju više u ostvarivanju svojih prava i onoga što njih zanima. 

"Očekujemo pomirenje, promene, pravdu i očekujemo da bude korektno prema nama svima, kao i prema Bošnjacima, kao i svim Muslimanima, i Pravoslavcima i svim nacionalnim manjinama", kažu neki od pripadnika nacionalnih manjina.

Da odlučuju o predstavnicima koji će ih kroz nacionalni savet predstavljati u naredne četiri godine, imaju svi punoletni pripadnici nacionalnih manjina koji su se upisali u jedinstven birački spisak.

"Što se tiče glasanja, glasanje će da bude na ovih 26 biračkih mesta, imamo neka biračka mesta gde glasaju i Albanci i Romi i Bugari i ostali, ali ista ostaje ista komisija, jedna glasačka kutija i to znači da se sve vrši na jedno biračko mesto, svi glasaju tu", kaže Nasim Redžepi, načelnik opštinske uprave u Bujanovcu. 

"Dok je popis obavezna stvar, upis u birački spisak se vrši isključivo na doborovoljnoj bazi i predstavlja preduslov za glasanje na ovim izborima. Taj birački spisak se koristi isključivo i samo za izbore za nacionalne savete", ističe Emilija Orestijević iz CESID-a.

Na izborima za savete nacionalnih manjina učestvovaće 50 lista, a zaokruživanjem kandidata, svoje predstavnike biraće pripadnici 19 nacionalnih manjina na oko 900 biračka mesta.

Istovremeno će elektorske skupštine birati hrvatski, makedonski, crnogorski i goranski savet, koji se ove godine bira po prvi put.

"Da bi se sproveli neposredni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina neophodno je da više od 40 odsto pripadnika nacionalne manjine bude upisano u poseban birački spisak te manjine. Ukoliko taj uslov nije ispunjen, onda se sprovode izbori putem elektorske skupštine", ističe Marko Janković iz Republičke izborne komisije.

Prvi nacionalni saveti u Srbiji osnovani su 2002. godine i od tada su prešli put od nejasno definisanih nadležnosti, preko osnivanja sopstvenih ustanova i medija do povezivanja Srbije sa njihovim matičnim državama.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи