Читај ми!

Trogodišnjak koji voli geografiju i istorijske likove iz srpske prošlosti

Jedan dečak iz Šapca ima samo tri i po godine, a već zna da čita i piše, zna geografske pojmove, ulice i spomenike u svom gradu. Stefan Krajčinović mala je sveznalica, zahvaljujući roditeljima, koji su primer posvećenosti vaspitanju deteta.

Stefan ne voli dosadu i njegov stan prava je radionica primenjivog znanja. Ovaj troipogodišnji dečak uveliko čita i piše latinicom i ćirilicom, voli kvizove, slagalice i istorijske ličnosti i vrlo je maštovit.

"Ovo je vladika Janikie Nešković. Ovo je dr Laza lazarević. Ovo je Petar Petrović Njegoš. Ovo je Vuk Karadžić. Šta je napisao Vuk? -Azbuku. A gde je rođen? -U Tršiću" kaže mali ali talentovani Stefan Krajčinoć, iz Šapca.


Stefan voli i geografiju. Zna da na karti pokaže države, njihove zastave i grbove i glavne gradove.


"Čile? -Santjago. Kine? -Peking. Francuske? -Pariz. Australija, Urugvaj, Paragvaj, Bolivija, Surinam..", dodaje Stefan


Prva slova Stefan je naučio čim je počeo da sedi. Traži danonoćnu posvećenost oba roditelja i ne voli da spava. Učestvuje u svim aktivnostima porodice. Voli da pravi kolače i zabavlja tromesečnog brata.


"Sve što ga zanima, trudimo se da ispratimo. Kad su ga interesovale novčanice, likovi, istorijske ličnosti, mi smo crtali, lepili na zid, onda je on tražio šta da mu se nacrta, mi smo ispoštovali i to ga je činilo srećnim i to je nastalo iz tih njegovih želja", ponosno nam priča Darko Krajčinović, Stefanov tata.


"Krenuli smo u šetnju, krenuo je da ispituje šta piše na tablama, koji su nazivi ulica, koji su saobraćajni znaci, šta piše na banderama, koji su znaci na lokalima, zabranjeno pušenje, zabranjeno unošenje hrane i pića, sve smo stajali po 5 ili 10 minuta ispred izloga da mu objašnjavamo šta je to, nije nam bilo teško, u suštini, zahteva dosta strpljenja i dosta vremena" priseća se Jelena Krajčinović, Stefanova mama.


Iako Stefanova mama spava samo četiri sata, kaže da uživa u njegovim talentima. U kratkom druženju sa njim, osim naučnih pojmova, saznali smo zašto više ne voli viršle i koliko su tikvice zdrave, i koliko je važna ljubav mame, tate i brata.


четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво