Читај ми!

Na mestu arheološkog nalazišta u Novom Pazaru niče auto plac

Arheološki lokalitet na kome su se nalazili ostaci „Latinske crkve" i srednjovekovno groblje u Novom Pazaru u potpunosti je uništen građevinskim radovima. Nadležni iz Zavoda za zaštitu spomenika upozoravaju da se crkva nalazila u sklopu Prostorne kulturno-istorijske celine Stari Ras sa Sopoćanima koja je na listi svetske baštine.

O poslednjim radovima koje su investitori započeli na lokalitetu prošle nedelje, novopazarski Muzej je uputio dopis republičkom Zavodu za zaštitu spomenika, ali i Zavodu za zaštitu spomenika u Kraljevu. Repulički je istog dana, uputio Rešenje o zabrani svim građevinskim inspekcijama kako bi one obustavile radove.

 

Estela Radonjić, iz Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da su im "ruke vezane", jedino šta su mogli je da daju zabranu, o koju se investitor oglušio. 

Gradska građevinska inspekcija je Rešenje o zabrani dostavila investitoru u petak jer se, prema proceduri, moralo utvrditi koja inspekcija je nadležna,

"Došlo se do saznanja da taj lokalitet ne spada u zonu zaštite, mada samo rešenje drugačije govori", kaže Izet Mulić, iz gradske građevinske inspekcije. Dodaje: "Zato što ne spada, po našim podacima, u zonu zaštite, građevinski inspektor je pokrenuo upravni postupak, izvršio nadzor, napravio zapisnik..."

Danas su doneta rešenja o zabrani izvođenja radova, zatvaranju gradilišta i vraćanju u prvobitno stanje. Lokalitet je poptuno uništen tokom vikenda.

Iako nosi naziv Latinska, crkva je bila živopisana pa je utvrđeno da je reč o srpskoj srednjovekovnoj crkvi koja ima sličnosti sa crkvama u Deževi i Naprelju.

Delimičnim iskopavanjima 1982. godine, uz crkvu je pronađeno i 11 nadrgobnih spomenika iz istog perioda. Lokalitet je uništavan godinama unazad izgradnjom puta i intervencijama vlasnika parcela.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво