Sremska Mitrovica uvodi energetske vaučere za plaćanje ogreva

Pred početak grejne sezone, na stovarištima i pijacama, velika je potražnja za ogrevom. Zbog povećanja cena energenata, Sremska Mitrovica, uvodi vaučere za kupovinu ogreva kao bespovratnu pomoć, mimo sredstava koje dodeljuje Centar za socijalni rad.

Čeka nas najskuplja i neizvesna grejna sezona, kažu građani Šapca i Sremske Mitrovice koji za kubni metar ogrevnog drveta ove jeseni izdvajaju 10.000 dinara što je skoro 2 puta više u odnosu na prošlu. Poskupeo je i ugalj, tona Dunavca sada je 14.000 dinara, dok je pelet 38.000. Ogrev su, i pored malih primanja, najpre obezbedili penzioneri.

 

"Velika je to suma para, do deset metara se potroši, pa sad smo skoro potrošili 57.000 dinara".

"Ja imam kaljevu peć, kupio sam 12 metara drva i uzeću onih blokova još pola tone i to je sve", navode anketirani.

Da pomognu sugrađanima, odbornici Sremske Mitrovice usvojili su odluku o dodeli vaučera za nabavku energenata u iznosu od 10.000 dinara. Ovih dana, očekuje se javni poziv za dostavljanje dokumentacije i formiranje komisije za ovaj postupak. 

"Naši građani će sa ovim vaučerima moći da plaćaju račune izdate od JKP Toplifikacije, a takođe i da refundiraju troškove kupovinom drva, uglja, peleta, ili briketa. Naravno da, pored ovog vaučera podnesu i zahtev i dostave otpremnicu ili račun gde su izvršili uplatu istog", navodi Dražen Riđošić, načelnik GU za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine u Sremskoj Mitrovici.

Jedan od uslova za dobijanje vaučera jeste da građanin ima prebivalište na teritoriji grada Sremska Mitrovica i da prihodi po članu domaćinstva ne budu veći od 25.000 dinara.

"Koristio bih, grejem se na gas, slabog sam materijalnog stanja, penzija mala, baba nema penziju".

"Ja sam se onda rešila struje jedan mesec. Štedim struju, ne kuvam svaki dan, kuvam svaki drugi".

"Ja za sebe imam, ali podržavam tu akciju, za ljude koji nemaju, treba im pružiti priliku".

U Gradskoj upravi Sremske Mitrovice rekli su nam da ne mogu da pretpostave koliki je broj porodica koje će iskoristiti vaučere za grejanje. Novca će, kažu u budžetu biti dovoljno za sve one koji se prijave i ispunjavaju uslove, a vaučere će moći da iskoriste u naredna 3 meseca.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво