U Prihvatni centar u Preševu ljudi stižu svakodnevno

U prethodnih mesec dana povećan je priliv migranata iz pravca Severne Makedonije, pa je u Prihvatnom centru u Preševu sada smešteno oko 1300 ljudi. To je gotovo pun kapacitet. Migranti su kao i do sada, uglavnom iz bliskoistočnih zemalja, koji se u Srbiji zadržavaju kratko. U svim prihvatnim centrima u zemlji, po podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, sada je oko 6 hiljada migranata.

Redovna procedura prijave migranata koji dolaze u Prihvatni centar u Preševu nije se promenila od 2015. godine. Registracija, fotografisanje, priprema kartice i kupona za hranu. Dnevno ih dođe od 150 do 300, a približno isti broj migranata i napusti kamp u toku dana.

Ramadan, migrant iz Sirije, zadovoljan je u kampu: "Ovo mi je kao odmor. Hrana i sve ostalo je dobro. "Ovde se osećam dobro, sve je u redu, i hrana i piće. -Zašto si napustio svoju zemlju? Ima mnogo problema tamo, nema posla, teško se zarađuje novac", navodi Šabit, migrant iz Pakistana.

U ovom periodu većina migranata krenula je na put zbog teške i neizvesne ekonomske situacije u svojoj zemlji. Ima i onih koji beže od sukoba, ratova. Provedu i po nekoliko nedelja u putovanju, najčešće preko Turske, Grčke i Severne Makedonije.

Bilal, migrant iz Avganistana, na pitanje šta planira dalje, odgovara: "Planiram da što pre odem, došao sam sam."

I Ahmed, iz Sirije ne namerava da ostane: "Nemam dovoljno novca, pa sam zbog toga ostao ovde. Čekam da mi pošalje brat kako bih mogao da nastavim put ka Nemačkoj."

Najvažnije im je da mogu da komuniciraju sa prijateljima i rođacima, a u kampu migranti imaju obezbeđen internet, smeštaj, hranu. Iza radnika Komesarijata za izbeglice i migracije je sedam godina suživota sa migrantima u različitim vremenskim uslovima.

"Još uvek imamo mesta zato što se ne zadržavaju dugo, spreman nam je i Bujanovac kao rezervna varijanta ukoliko ovde bude pun kapacitet, međutim za sada nema potrebe za tim. Mi se kao i pred svaku zimu spremamo, imamo sve energente koji su potrebni i sve što nam je zasad potrebno. I ne plašimo se, jer imamo to iskustvo što rekoste, od 7 godina", kaže Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

U Prihvatnom centru u Preševu su uglavnom samci, a povremeno dođu i žene ili porodice sa decom. Njih upućuju u Centar u Bosilegradu koji je opredeljen za porodice. U ovom periodu se zadržavaju kratko u Srbiji, a gotovo svi planiraju put Zapadne Evrope.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво