Obnova fresaka stare Crkve Svetog Vaznesenja u Velikom Krčimiru uz pomoć prijatelja iz Japana

Japanska Fondacija Sumitomo sa više od 3 miliona dinara finansira restauraciju fresaka u staroj crkvi Svetog Vaznesenja u selu Veliki Krčimir u podnožju Suve Planine u opštini Gadžin Han. Autori fresaka su anonimni, izvesno je, međutim, da postoji dokument koji svedoči da je iznad ulaza bila uklesana godina 1629, kao godina oslikavanja crkve.

Mićitaka Suzuki, profesor iz Japana, činom krštenja u manastiru Hilandar, pre 20 godina, prihvatio je pravoslavlje i dobio ime Sava. Osim izučavanja srednjovekovnog fresko slikarstva on uspeva da obezbedi i novac i za obnovu crkava.

"Zato ja uvek kažem da srednjovekovne vrednost to mora da ima za nas, mnogo je važno, bez srednjovekovnog načina umetnosti nema moderne umetnosti", smatra Mićitaka Suzuki, profesor iz Japana.

O značaju crkve govori i potpis patrijarha srpskog Arsenija četvrtog Šakabente koji je, prema svedočenjima, boravio ovde.

"Sad je to nezamislivo da u jednom kraju patrijarh boravi mesec dana. Neko bi možda rekao da je to zbog toga što je prevoz ili sve ostalo bilo otežano, pa je onda tu boravio, ali i sam je bio oduševljen ovim prizorom", priča Dušan Janković, zaplanjski paroh.

Zaplanjci su hteli veću crkvu pa je 1937. sagrađena nova koja nije oslikana .Nova crkva Svetog Vaznesenja iz 1937. godine nije oslikana. Rekonstrukcija stare urađena je 2009. godine, a do kraja oktobra biće restaurirane i freske.

"Bio je jako veliki posao uopšte zaštiti ove freske koje su bile veoma ugrožene, rekao bih napuštene, i praktično su dobrim delom, najvećim delom odvojene od zida i visile delom kao krpe sa svoda", kaže dr Dragan Stanojević, rukovodilac projekta.

"U ovoj završnoj fazi ima dosta tih slikarnih retuša, i to treba izvesti u pravoj meri, jer je to kažem što se tiče savremenog konteksta konzervacije i naproblematičnije u stvari", kaže docent Nemanja Komnenović, slikar konzervator,

Autori fresaka su anonimni. Izvesno je, međutim, da postoji dokument koji svedoči da je iznad ulaza bila uklesana godina 1629. kao godina oslikavanja crkve.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво