Sportski ribolovci na Moravi

Na Velikoj Moravi kod Ćuprije održan je treći "Most kup" - takmičenje u fider ribolovu i pecanju grabljivica varalicama. Ta dva vida sportskog ribolova veoma su popularna u poslednje vreme, a lep je i običaj da se sva upecana riba vrati nepovređena u vodu.

Fider tehnika pecanja, tačnije korišćenje hranilica i specijalnih štapova u Srbiji i Evropi ima sve više pristalica. Zanimljiva je i efikasna. Pobednik "Most kupa" u Ćupriji Stefan Arsić za pet sati koliko je trajalo takmičenje upecao je 15,5 kilograma ribe. I ostali takmičari imali su tek nešto slabije rezultate. Lovio se skobalj, mrena, nosara, klen i naravno posle merenja riba je odmah vraćena u Moravu.

"Ovde je kao i svake godine prlepo, domaćini su izuzetno ljubazni, lpo obeležena staza, bogat riblji fond, organizacija vrhunska tako da vredi doći ovde", kaže Stefan Arsić, reprezentativac Srbije u fider ribolovu.

U dva takmičarska dana pecalo je oko stotinu ribolovaca iz svih krajeva Srbije, a veoma uspešni bili su i gosti iz pobratimskog grada Doboja.

"Drago nam je da smo ovde, jako nam je lijepo, druženje je lijepo", navodi Aco Đekić, ribolovac iz Doboja.

Drugog dana takmičenja pecale su se grabljivice varalicama svih oblika i boja, a najuspešniji bio je Dejan Delić iz Doboja. Prevaren je po koji manji som, nekoliko smuđeva, bucova, ali je najviše prema očekivanjima na udicama bilo klenova.

"Izuzetno jak vetar, izuzetno je hladno, izuzetno je hladno, ali riba je aktivna i mnogo smo zahvali na tome da ima dosta ulova danas", kaže Slobodan Malinić Brus, organizator takmičenja.

"Danas nisam pecao, ali najveća mi je riba štuka. Štuka, kolika je bila, koliko santimetara? Ovolika!", priča ribolovac Darijan Đorđević.

Treći Most kup ipak su obeležili mališani. Iskusni ribolovci pokazali su im kako se peca, a na kraju podeljene su im varalice. Pobednicima kupa uručene su vredne nagrade.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво