Zaboravljeni svet parnih lokomotiva i starih vagona na izložbi u Kikindi

Nostalgični i zaboravljeni svet lokomotiva parnjača i starih vagona oličen u čuvenom Orijent ekspresu, koji je prugom spajao zapad Evrope i Aziju predstavljan je na neobičnoj izložbi u Kikindi.

Izložba akvarela "Tradicionalni motivi - Orijent ekspres" umesto u nakom galerijskom prostoru organizovana je u originalnom ambijentu kikindske železničke stanice.

Kikinda je 1857. godine bila prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji je dobio prugu za javni saobraćaj i to na deonici Segedin - Kikinda - Temišvar kao deo mreže pruga od Budimpešte do krajnjeg juga Balkana u dužini od 700 kilometara, kojom je saobraćao i čuveni Orijent ekspres.

Autor je lekar i slikar amater Dr Zoran Srbljin, a posetioci su u prilici da vide Orijent ekspres iz slikareve idilične perspektive, odnosno atmosferu ispred i unutar železnice, kao i predele koji se smenjuju u ramu vagonskih prozora, rekonstruišući duh vremena tog doba.

"Uglavnom su motive kuda je išla pruga Orijent ekspresa, ona je išla kroz ovaj naš kraj, tako da sam pokušao da dočaram kuda je sve išao taj voz i neke stare lokomotive. Kasnije sam upoznao divne ljude i eto polako sam napravio ovu izložbu. Ovo su motivi iz Mokrina, tu su neke bokternice i tako, pokušao sam da dočaram to što volim, eto", kaže autor izložbe Dr Zoran Srbljin.

"Ovom prugom je krenuo Orijent ekspres i u početku je išao samo do Bazjaša, luke na Dunavu i banjskog mesta, a nakon toga do Oršave i dalje je išao trajektom do Istanbula. Tako da imamo bogatu prošlost i ponosimo se time", objašnjava Ivan Simić iz Društva ljubitelja železnice iz Kikinde.

Impresionizam izložbe Orijent ekspres kojim se predstavlja zaboravljeni nostalgični svet dima, koloomasti, starih vagona i lokomotiva planirano je da bude predstavljen poklonicima umetnosti i u drugim gradovima Srbije.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво