Читај ми!

Vinski podrumi od kamena peščara u selu Rajac

Berba grožđa je u punom jeku u krajinskom selu Rajac, koje je postalo i turistička atrakcija. Zbog autentične arhitekture kamenog vinskog sela sa jedinstvenom nekropolom u sklopu kompleksa pivnica, Rajac je kandidat za listu svetske kulturne baštine UNESKA.

Izgrađeni pre više od sto godina, vinski podrumi od kamena peščara nasleđuju se kao i porodične kuće. U njima se i dalje čuva vino, ali su poslednjih godina, zbog svoje jedinstvene lepote i mesto gde se okupljaju turisti. Dok gosti uživaju u hrani i piću, Željko Perić, njihov domaćin, žuri da dovrši neodložni posao.

"Seosko-vinski turizam, jedna delatnost koja prija ljudima, gde dolaze dobri ljudi i gde je stvarno milina raditi sa takvim ljudima", kaže Željko Perić iz Rajca.
Berba na 11 hektara kod Ljubinke O Konor, traje već danima. Na red su došli burgundac i crna Tamjanika.

Od čuvene crne tamjanike se pravi ono aromatično vino karakteristično za Rajac i negotinsku krajinu. Sve više vinogradara podiže nove zasade ove stare sorte.

"Ove godine biće mnogo eksperimenata, mnogo buradi ovako ili onako pripremljene tamjanike. Mi jedva čekamo sledeću godinu da sve to probamo i možda će to biti konačna odluka kojim čemo pravcem ići sa tamjanikom", kaže Ljubinka O Konor.

Pre desetak godina počeli su iz hobija da se bave vinogradarstvom da bi danas iz novih zasada prerađivali grožđe u svojoj vinariji. Posle studija u Nemačkoj u poslu im se pridružila i ćerka, koja sada vodi posao.

"Ja sam prosto videla da tu ima potencijala da se i ja razvijam dalje. I na poslovnom i na privatnom planu želela sam da se vratim u Srbiju, želela sam da krenem nešto da radim ovde i videla sam da ovde ima mesta za mene i da im trebam i to me je podstaklo da krenem tim putem", kaže Smiljana Arnautović, direktorka vinarije.

Budućnost u Rajcu su mladi vinari koji će organizovati zadrugu, a prošlost ima šanse da dođe na listu kandidata svetske kulturne baštine UNESKA. Ovo kulturno istorisko nasleđe arheolozi još uvek pokušavaju da shvate i otkriju šta znače neobični oblici, simboli i reljef na nadgrobnim spomenicima.

Ova nekropola nalazi se iznad samog sela Rajac i iznad njihovih vinograda. Ovde počivaju vinogradari, a njihovi nadgrobni spomenici su zaista jedinstveni u svetu. Sačinjeni su od onog istog kamena peščara kao i pivnice.

Vinski podrumi i čudna nekropola, građeni su u zlatno doba Rajca u drugoj polovini devetnaestog veka kada su se vinogradari obogatili prodajom vina Francuzima. Francusko vinogorje je tada ostalo bez grožđa zbog filoksere koja je uništila vinograde, pa su vino iz Rajca plaćali zlatom i od njega pravili čuveni šampanjac.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се