Na Moravskom koridoru radi se u tri smene

Dobre saobraćajne veze od velikog su značaja privredni razvoj. Moravski koridor najveći je infrastrukturni projekat od posebne važnosti za Rasinski okrug, čija je spoljnotrgovinska razmena za prvih 5 meseci veća za trećinu nego u istom periodu prošle godine.

Trasa od 112 kilometara budućeg auto puta od Pojata do Preljine dobija jasne obrise. Intenzivni građevinski radovi obavljaju se u sva tri sektora, duž 97 kilometara Moravskog koridora koji će najsavremenijom saobraćajnicom centralnu Srbiju povezati sa ostalim krajevima i dva najvažnija evropska koridora.

"Radovi se izvode i noću, u tri smene. U ovom trenutku imamo angažovano ukupno 3.825 osoba na projektu. Imamo angažovano 1.460 jedinica mehanizacije i 196 transportnih sredstava", navodi Leonid Vuković, šef projekta, Koridori Srbije.

Trećina radnika angažovana je na prvoj trasi od Pojata do Kruševca. Od 20 projektovanih objekata, mostova, nadvožnjaka i podvožnjaka 80 posto je već završeno. U toku je i hidrotehničko uređenje Zapadne Morave.

"Na 14 kilometara auto puta između Mrzenice i Makršana izvode se radovi na izgradnji obaloutvrde, a u zoni Kruševca se izvode radovi na rekonstrukciji i izgradnji odbrambenog nasipa čija je ukupna dužina 8,1 kilometar. Ja se nadam da ćemo već početkom oktobra mi imati prvi asfalt na prvoj deonici auto puta", kaže Leonid Vuković, šef projekta, Koridori Srbije.

Brži i lakši transport, veruje se, doprineće i većoj konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu za oko 12.000 privrednih subjekata sa 60.000 radnika koji posluju u Raisnkom okrugu.

"Od izuzetnog značaja biće i formiranje novih industrijskih zona. Kod nas je to posebno značajno za industrijsku zonu između Ćićevca i Varvarina, koja je projektovana ovim auto-putem da bude i sa pristupnim saobraćajnicama povezana, ali takođe i formiranje industrijske zone u Kruševcu i Trsteniku čime će se stvoriti mogućnosti da i novi investitori dođu u naš kraj", kaže Ivan Anđelić, načelnik Rasinskog upravnog okruga.

Koridor će biti i važna veza za vinski rejon Tri Morave, koji obuhvata devet vinogorja među kojima su trsteničko, kruševačko i župsko.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара