Kako se prave valjušci, gomboce, pileći martaš, štrudle u Deliblatskoj peščari

U Deliblatu je predstavljena nova knjiga Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije "Ukusi Deliblatske peščare". U delu se govori o tradicionalnoj trpezi, karakterističnoj za ovo područje, ali i o prirodnim i kulturnim znamenitostima tog kraja.

U predelu oko Deliblatske peščare žive pripadnici različitih nacionalnosti, pa gastronomsku ponudu karakteriše velika raznovrsnost.

Svaka zajednica ima svoje specijalitete, a recepti za mnoge od njih mogu se pronaći u knjizi "Ukusi Deliblatske peščare", na srpskom i engleskom jeziku.

Na delu je radio Dejan Zagorac, u saradnji sa pojedincima, udruženjima i institucijama iz okruženja, među kojima je i pančevački Narodni muzej.

"Izdali smo monografiju koja nije kuvar, nego monografija o celokupnom kulturnom, prirodnom, istorijskom i gastronomskom nasleđu ovog kraja. Izdvojio bih na primer češke pašinte, imaju Rumuni zanimljiva jela, kao što je borondeo", kaže Dejan Zagorac, autor knjige.

Gastronomija je jedan od najvažnijih segmenata turističke ponude, a ova knjiga će pomoći da se bolje upozna ta oblast. U klasteru „Deliblatska peščara" aktivna su udruženja žena iz okolnih mesta, koja promivišu slatke i slane specijalitete, ali i nekoliko vinarija.

"U praksi se pokazalo da je gastronomija možda ključna stvar, kad čovek dođe na mikrodestinaciju, uživa u prirodi ili nekoj turističkoj atrakciji, na kraju sedne da jede. Mislimo da je gastronomija veoma bitna stvar za potpuni užitak", navodi Petar Stamenović iz Klastera "Deliblatska peščara".

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je do sada u svojoj ediciji izdao knjige o ukusima Đerdapa, Stare planine i Zlatibora, a posle Deliblatske peščare sledi Vranje.

"Mi sa "Ukusima Deliblatske peščare" nastavljamo jednu tradiciju da na neki način decentralizujemo kulturu, da malo povežemo određene segmente, koji su bili zapostavljeni. To su kulturni turizam, kulturno nasleđe i naravno gastronomija", navodi Marko Krstić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

U knjizi ćete saznati kako se prave valjušci, gomboce, pileći martaš, štrudle s makom i mnoga druga jela, a sve to može i da se proba ako posetite Deliblatsku peščaru i mesta u okolini.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво