Dani za smeh i šalu u Šapcu

U Šapcu, prestonici smeha, koja ima jedinstvenu državu na svetu - Čivijašku Republiku, počeo je trodnevni belosvetski vašar humora i satire: 54. Čivijada. Posle pauze zbog pandemije, ovogodišnja svetkovina nosi slogan "Osmeh se vratio u grad".

"Zaklinjem se da ću verno i sa puno ljubavi, čuvati i pronositi čivijaški duh, ma gde bio!" - Ovako je prvi put čivijašku zakletvu položio čivijaški podmladak, učenici OŠ "Vuk Karadžić".

Na posebnom času saznali su zašto su Čivijaši, da imaju posebnu državu, himnu i zastavu, monetu i predsednika, ali i ono najvažnije - urođeni smisao za humor koji je u Šapcu poseban.

"Mi se uvek smejemo dečacima jer oni uvek imaju neke jako smešne šale", kaže jedna učenica.

"Duh je neuništiv, a ono po čemu je Čivijada specifična, jeste da je ona i zabavna i poučna", smatra aforističar Aleksandar Čotrić.

Nikola Dragaš iz Pančeva pojasnio je mladim Čivijašima kako nastaje karikatura, posebno zamljiva stirična forma. Za nagradni konkurs pristigao je rekordan broj radova a program, nikad bogatiji.

"Pristiglo je ok 3000 aforizama, oko stotinu satiričnih priča i preko 60 karikatura. Naravno, najbolji će dobiti nagrade. Biće tri karnevala, najpre dečiji, vrtića i osnovnih škola a zatim veliki medjunarodni čivijaški karneval uz učešće velikog broja trupa preko 50", kaže Dušan Simić, direktor TO Šapca.

Posebno zanimljiv događaj ove godine biće karneval trudnica i beba. Prijavljen je rekordan broj učesnika-čak 600 beba sa svojim roditeljima, dakle 1500 ljudi u paradi pod sloganom "Porodica je snaga". Posle Nele Eržišnik i Seke Sabljić, glumica Olga Odanović biće treća dama predsednik Čivijaške Republike ove godine.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи