Seče se kupus i sprema Kupusijada u Mrčajevcima

Čačanski kraj jedan je od većih centara za proizvodnju kupusa u Srbiji. U toku je i berba sorti koje stižu u septembru.

U Mrčajevcima, gde sutra počinje Kupusijada, ovogodišnj rod je dobar, bolji od prethodne sezone kada je zbog suše bio umanjen gotovo za polovinu.

Povrtari očekuju i dobru otkupnu cenu, a u selima uz Zapadnu Moravu gde su i najveće parcele u toku je seča sorti koje sada stižu na rod.

U čačanskom kraju kupus se gaji na oko 500 hektara najviše u selima blizu reke. To su Mrčajevci, Zablaće, Kukići, Mršinci.

Poslednjih godina izdvojila su se pojedina gazdinstva čiji je kupus prepoznatljiv na tržištu. Uzgajaju ga za sve namene i tokom čitave godine. Većina velikih proizvođača ima savremene sisteme za navodnjavanje koji su neophodni kako bi se postigao kvalitetan rod i visoki prinosi.

Ponegde u manjim zasadima ovih dana ima više vlage, jer je u prethodnom periodu bilo dosta padavina pa je seča kupusa malo sporija.

Biće ove godine dosta kupusa, a to je svakako dobra vest i za one koji pripremaju ovogodišnju Kupusijadu u Mrčajevcima koja počinje sutra.

Gastronomsko turistička manifestacija traje do nedelje kada ćemo i saznati ko kuva najbolji kupus u neizostavnom zemljanom loncu.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво