Читај ми!

Šabac: Priča o Starom mlinu

U nedavnom požaru, izgoreo je deo Starog mlina u Šapcu. Tokom devet decenija, objekat je menjao vlasnike i namenu, a nepunih godinu dana bio je i utočište Jevrejskim izbeglicama iz Kladovskog transporta.

Šta je uzrok požara utvrdiće istraga. Vatra je uništila krov i unutrašnjost objekta, ali ne i želju Šapčana da Stari mlin bude rekonstruisan. Nekadašnji magacin za žito, vinarskog trgovca Jakova Vukosavljevića izgrađen je 1930. godine.

 

"Žitni mlin, međutim nije dugo radio, već naredne godine stradao je u požaru. U tom neupotrebljivom stanju bio je do 1940. godine kada je restauriran za potrebe jevrejskih izbeglica koje su u septembru došle u Šabac. Ovo je bilo jedno od tri mesta na kojem su jevrejske izbeglice bile smeštene", kaže Nebojša Cvejić, istoričar. Dodaje: "2015. godine, ovde su dolazili stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Valjeva, tako da je ušao u proceduru predlog da se ovo mesto, odnosno ovaj mlin proglasi za nepokretno kulturno dobro". 

Brod sa Jevrejskim izgeblicama iz srednje Evrope, koji su krenuli u Palestinu, zaustavljen je na granici sa Rumunijom. U Mlinu je bilo smešteno oko 500 ljudi koji su iz Kladova stigli u Šabac.

"Organizovali su kulturno-zabavni život, imali su dva pozorišta, imali su muzičku sekciju, komponovali su i pesme, Odu Jugoslavije, Mi pakujemo, mi raspakujemo... jer stalno su bili na čekanju da će doći brod koji će ih pokupiti i odvesti do Palestine. Mislim da bi bilo dobro da se ovaj objekat sačuva i renovira jer pored tog istorijskog dela, on nije vezan samo za Jevreje, imamo i taj arhitektonski deo, ovo je jedan privredni objekat sa početka tridesetih godina i on je slika i prilika trendova u arhitekturi u to vreme u Srbiji", ističe Stevan Marinković, autor filma "Šabački Jevreji".

Jevrejske izbeglice u Starom mlinu, bile su do jula 1941. godine, kada su ih nemački vojnici, odveli u logor na Savi. Muškarci su streljani u Zasavici, dok su žene ugušene na Sajmištu u pokretnoj gasnoj komori.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво