Masovne tužbe građana za eksproprijaciju zemljišta - protiv opštine Dimitrovgrad - mogle bi da blokiraju rad lokalne samouprave

U opštini Dimitrovgrad procenjuju da je više od 500 građana potpisalo punomoća advokatima koji će u njihovo ime tužiti lokalnu samoupravu za eksproprijaciju zemljišta prilikom izgradnje puteva. Zbog toga u lokalnoj samoupravi preduzimaju mere kako bi sprečili eventualne tužbe, jer bi prinudna naplata blokirala opštinski budžet. Sa sličnim problemima već se suočava desetak gradova i opština u Srbiji.

Ono što su očevi i dedovi uz pomoć opštine gradili pre više od pola veka, za opšte dobro, naslednici sada pokušavaju da naplate. Lokalnoj samoupravi Dimitrovgrada do sada je stiglo 12 tužbi, a u najavi je preko 500, jer advokati masovno nude potpisivanje punomoćja.

"Kako da potpisujemo za naknadu kad smo mi to dali. Mi smo to dali za naše dobro. Nismo mogli da izađemo do sela, a sada kolima dolazimo u dvorište", kaže Danka Dimitrov iz sela Lukavica kod Dimitrovgrada.

"Svi su potpisali da ne brane, da ne spore i da ne traže naknadu", navodi Lozan Gocev iz sela Bilo kod Dimitrovgrada.

U opštini Dimitrovgrad optužuju advokate da obmanjuju građane i da se bogate na račun lokalnih samouprava.

"Nije normalno da advokati idu od kuće do kuće i govore građanima da mogu da zarade pare, samo da im potpišu punomoćje. To je neetičko postupanje i mi smo tu advokatsku kancelariju prijavili disciplinskom tužiocu Advokatske komore u Nišu", kaže Vladica Dimitrov, predsednik Opštine Dimitrovgrad.

Da bi se izbegle masovne tužbe širom Srbije iz Dimitrovgrada upućuju apel Ministarstvu pravde.

"Da se prosto izmeni član 193 Zakona o parničnom postupku i da se bukvalno pre bilo kakve tužbe građani upute na pravobranilaštva i da probaju mirnim putem da dođu do rešenja problema. Tužićemo se do kraja jer moramo da dokažemo Srbiji da je greška u Zakonu koja je to njima omogućila", smatra Vladica Dimitrov.

Za nekoliko metara kvadratnih zauzeća lokalnog puta naknada je 2 do 3.000 dinara, a svaka tužba opštinu košta najmanje 60.000. Ukoliko mere ne urode plodom, u Dimitrovgradu najavljuju obustavu održavanja lokalnih puteva, dok se ne razjasne imovinsko-pravni odnosi.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи