Vojska pomaže Peštercima da lakše napajaju stoku tokom leta

U saradnji sa opštinom Sjenica, pripadnici inžinjerijskih jedinica Kopnene Vojske Srbije izvode radove na obezbeđenju tehničke vode u pešterskim selima Buđevo, Doliće, Raždaginja i Crvsko. Tako će se stvoriti uslovi za napajanje stoke u letnjem periodu, sa čim je prethodnih godina bilo ozbiljnih problema.

Kad leti ne padne ni jedna kap kiše po nekoliko meseci i zavlada suša, na Pešterskoj visoravni vrtače ili lokve kako mnogi nazivaju te prirodne rezervoare vode često su jedini spas da se žedna stada napoje. Zbog nepristupačnih terena teško je dobaviti mašine za iskopavanje . Vojska je i ovog puta priskočila u pomoć svom narodu.

"Eto nekad se dese velike suše, pa dogonimo neke buriće, pojimo", kaže Vaso Rakočević iz sela Buđevo na Pešterskoj visoravni, a Jelena Pantović dodaje: "Desi se da su kišna leta, ali je tako sušna i nama su jako neophodne te lokve za napajanje stoke da bi mogli tu stoku da održimo".

"Problem je što je ovde bezvodno mesto. Ovde vode nema tako da koristimo ove lokve što nam je Vojska Srbije iskopala i veliko im hvala i vojsci i vrhu države", navodi Husein Mojčin iz sela Raždaginja.

Jedna vrtača može da obezbedi napajanje stada vodom, odnosno kišnicom skoro dva meseca, pa je iskopavanje novih i uređivanje i čišćenje postojećih od velike važnosti za žitelje ovog stočarskog kraja.

"Do sada smo iskopali ili očistili za nekih desetak domćinstava vrtače ili pojila i za nekih dvadesetak domaćinstava imamo u planu da to završimo u ovom periodu. Izuzetno smo zadovoljni prijemom lokalnog stanovništva i odnosom prema pripadnicima Vojske Srbije", kaže potpukovnik Slavko Pantović, načelnik grupe za civilno vojnu saradnju Druge kopnene brigade.

Radi se i na rešavanju višedecenijskog problema vodosnabdevanja domaćinstava na pešterskoj visoravni.

"Vrlo važan projekat, jer će se ta prirodna pojilišta stoke u prostoru, jer smo mi poljoprivredno. stočarski kraj napraviti sanitarno prihvatljivim U toku su vrlo važni strateški projekti izgradnje pešterskog vodovoda. Na osnovu naloga predsednika Srbije, predsednika Vučića gradi se deo pešterskog vodovoda na teritoriji opštine Sjenica, izvođenje radova magistralnog vodovoda, granica opština Tutin gde mesta gde će biti rezervoar od 250 kubika i ovih dana se završava tehnička dokumentacija za sekundarnu mrežu sa koje će se napajati sela na Pešteru", navodi Munib Mujagić, predsednik opštine Sjenica.

Kada sela Pešterske visoravni tokom dugih zima okuju snežni nanosi vojska je uvek nesebično priskakala u spasavanju starih i bolesnih, a u cilju jačanja međusobnog poverenja i stvaranja uslova za bolji život vojska će organizovati i druge akcije.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво