Organske maline u kuršumlijskim selima prerodile, svi zadovoljni

U planinskim selima kuršumlijske opštine berba malina je u punom jeku. Proizvođači su zadovoljni kvalitetom i otkupnom cenom, koja je veća od 500 dinara po kilogramu. Dodatnih 100 dinara sleduje onima koji malinu uzgajaju na organski način. Zadovoljni su i berači kojih ove godine, ima dovoljno.

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi, u selima Igrištu i Sagonjevu, na više od sto hektara već decenijama se uzgaja malina bez upotrebe pesticida. Ove godine malina je rekordno rodila, pa proizvođači ovog organskog voća očekuju dobru zaradu.

 

"Površinu imamo oko 70 ari. Očekujemo rod oko 10.000 kg. Dolaze nam otkupljivači na licu mesta, na njivi dolaze, otkupljuju. Nose, rade proveru. Zadovoljni su sa cenom, isto smo zadovoljni ove godine i mi", kaže Rade Jevremović, proizvođač maline iz Igrišta.

"Cena trenutna je 500 dinara, ali mi u hladnjači kojoj dajemo, dajemo na otvoreno, znači, zadnja cena koja bude najveća, ta će da bude i naša cena. Imali smo do sada prilike da smo imali uvek najbolju cenu za najbolji kvalitet", dodaje Arsenije Todorović, proizvođač maline iz Sagonjeva.

Ovi gorštaci kažu da ove godine nemaju problema ni sa beračima. Ima ih dovoljno jer može dobro da se zaradi, a bitna je i brzina ubiranja plodova kada je u pitanju očuvanje kvaliteta ovog voća.

"Ne može da čeka malina, znači, prosto danas moramo da je oberemo, inače propade naš trud i rad i zalaganje", objašnjava Radica Jevremović, iz Igrišta.

"Fino može da se zaradi. Dnevnice su još veće ove godine za radnike. Veća je i otkupna cena maline, tako da smo svi zadovoljni", kaže Suzana Tomić, iz Kuršumlije.

Opština Kuršumlija subvencioniše organsku proizvodnju izdvajajući iz budžeta 20 miliona dinara godišnje, a tu je i stručna pomoć.

"Svi su oni zainteresovani kako za proširenje proizvodnje tako i za unapređenje proizvodnje, odnosno primenu kompletne agrotehnike kao bi došli do dobrog proizvoda, a samim tim i do bolje cene", kaže Jovica Đinović, iz Poljoprivredne službe opštine Kuršumlija.

Zahvaljujući ugovorima sa inopartnerima, na evropskom tržištu završi pet hiljada tona maline iz Kuršumlijskog kraja.

 

 

 

 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво