Читај ми!

Ima li rešenja za uzajamna dugovanja EPS-a i biogasnog postrojenja kod Zrenjanina

U biogasnom postrojenju u selu Česteregu kod Zrenjanina navode da im je ugrožena dalja proizvodnja, zato što im EPS nije isplatio isporučenu električnu energiju za prethodnih mesec dana. Postrojenje je došlo u paradoksalnu situaciju, jer im upravo od EPS-a preti obustava isporuke električne energije.

Biogasnom postrojenju "Bioelektro NAK" iz Čestrega kod Zrenjanina, za proizvedenu električnu energiju EPS duguje oko 20 miliona dinara! Dok čeka svoj novac, vlasniku Predragu Nakomčiću od EPS-a stiže opomena pred isključenje sa mreže zbog duga od oko 300 000 dinara. Eventualna nagodba nije predviđena, a nema ni najave kada bi EPS mogao da plati svoj deo obaveza.

 

 

Predrag Nakomčić, vlasnik biogasnog postrojenja,kaže: "Ovo smo sve mi našim sredstvima, što kreditno, što ličnim, izgradili. Petnaest miliona smo dali za trafostanicu, koju smo predali EPS-u na korišćenje, u stvari u vlasništvo. Ovde svakodnevno ima manipulacije od dvadeset do dvadesetpet tona sirovine. Što silaže, stajnjaka, pa izvlačenje digestata i slično. To su neki troškovi.

Bioelektrana zapošljava osam radnika, sirovinu obezbeđuje sa njive ili sa farmi. Troškovi su visoki, a prekid rada doneo bi više tehničkih problema postrojenju.

"Ova elektrana koristi kao osnovne sirovine kukuruznu silažu, raž i sirak i pored toga dodajemo pileći i goveđi stajnjak. To je anaerobna fermentacija i imamo oko 15,2 megavata na dan. Što dođe na sat vremena 637 kilovata, objašnjava" Laslo Čorba, operater u biogasnom postrojenju.

 Iz "Elektroprivrede Srbije" saopštavaju da se zbog energetske krize kasni sa plaćanjem samo jednog računa. Elektranama na biogas isplaćeno je 4,57 milijardi dinara za energiju proizvedenu u 2021. godini, što je oko 20 % od ukupnog iznosa svim povlašćenim proizvođačima. Prosečna cena struje na biogas iznosila je 18,07 evrocenti po kilovat-času, navode iz EPS-a i najavljuju da će ubrzo ispuniti svoje obaveze.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво