U Rasinskom okrugu i dalje natraženiji radnici mašinske, elektro i građevinske struke

Nakon dve godine pauze zbog pandemije, u Kruševačkoj hali sportova održan je 31.sajam zapošljavanja. Preko 40 poslodavaca ponudilo je skoro 500 radnih mesta. Frizeri i automehaničari sa iskustvom u Kruševcu zarađuju mesečno minimum 70.000 dinara, kolika je i početna plata mašinskom inženjeru.

Najtraženija su zanimanja mašinske, elektro i građevinske struke,svi  stepeni obrazovanja. Posla ima i za ekonomske tehničare, vozače, stolare, šivače, pekare i kuvare.

 Nevena Pavlović iz Kruševca je diplomirani ekonomista od novembra prošle godine. " Prijavljena sam na biro od februara. Od tada tražim posao. Za sada nije bilo uspeha, ali se nadam. Ovde sam videla par zanimljivih poslova koji su u struci ,nadam se da ću naći posao u skorije vreme, optimista je Nevena.

Njena sugrađanka Milica Simić preko Nacionalne službe zapošljavanja našla je  posao, kao pripravnik na godinu dana, u novinama "Grad", kruševačkim novinama. "Inače, sam po struci diplomirani violončelista, odnosno diplomirani muzičar," kaže Milica i nada se da će  se dobro snaći novodobijenom poslu.

Pojedine inostrane kompanije koje posluju u Kruševcu, imaju stalno raspisan konkurs za 100 i više radnika.

 Marina Zbiljić, poslodavac iz Kruševca,kaže:"Od presudnog je značaja imati, pre svega, kvalitenog saradnika za opstanak i razvoj firme. Mi smo relativno mlada firma tako da smo u potrazi za saradnicima, koji će ispuniti naša očekivanja i,naravno, mi njihova."
 Nikola Drenovac, takođe poslodavac iz Kruševca, navodi da su mu potrebni  građevinci, visokoobrazovani i arhitekte. "U poslednje vreme ih ima sve manje, tako da smo se prijavili na Sajam da pokušamo da nađemo neko odgovarajuće lice," nada se Drenovac.

Zanatske radionice, već nekoliko godina unazad, traže molere, vodoinstalatere i keramičare, kojih nema na evidenciji nezaposlenih u Kruševcu.

 Predrag Marković, direktor Filijale NSZ u Kruševcu, iznosi podatne o nezaposlenosti. "Na nivou grada je bilo preko 10. 000 u maju prošle godine, a sad smo na 8. 400. Videćemo kakav će maj biti, što znači da se broj nezaposlenih smanjuje, da se određena radna snaga zapošljava," ocenjuje direktor.

Među deficitarnim zanimanjima u Kruševcu su i medicinski radnici, pre svega anesteziolozi i pulmolozi.

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво