Читај ми!

Bugarski turisti ponovo u pirotskom kraju

Posle dve godine pauze zbog pandemije, turisti iz susedne Bugarske opet su počeli da dolaze u Srbiju. Otvorenih granica podjednako su se uželeli i gosti i domaćini. Najveću korist imaju trgovci i ugostitelji.

Od početka godine obazrivo, a poslednjih nedelja ponovo masovno. Bugarski turisti jedva su dočekali ukidanje epidemijskih mera na granici.

"Dolazimo iz Sofije. Pijaca i grad su veoma lepi. Uželeli smo se putovanja u prethodne dve godine. Volimo da posećujemo Srbiju i okolne zemlje" - kažu turisti iz Sofije, dodajući „Došli smo na pijacu, obilazimo grad, a kasnije ćemo u kafanu. Ovde je jako lepo, pijaca je jeftinija, a proizvodi domaći i prirodni. U kafani nas četvoro jedemo za 30-ak evra. Više nema epidemije. U Srbiji je dobro. Bili smo na pirotskoj pijaci koja je odlična. Imam utisak da su cene niže".

Sve kupuju šta im dođe do ruke. Izgleda da imaju novac, ali nemaju robu. Zarađuju trgovci, ali i ugostitelji. Bugarski turisti značajno povećavaju promet u pirotskim hotelima i kafanama.

"Prijatnu atmosferu mogu da naprave. Dobri su veseljaci, vole dobru muziku, uživaju u hrani i piću. Idelani gosti. Ne žale se na cene", zapaža Vitomir Jovanović, ugostitelj.
Kada su susedi u pitanju gastronomija je glavni adut turističke ponude Pirota.

"Upravo zdrava organska hrana. Kada to vežete sa prirodom, prirodnim potencijalima, bogatstvom i kulturnim nasleđem, objektima i kulturno istorijskim spomenicima, koji su takođe meta posete turista iz republike Bugarske, onda to dobije svoj koncept. To je dobro za lokalnu ekonomiju", ističe Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije.

Procenjuju da je pre pandemije pirotski kraj godišnje posećivalo više od 100 hiljada bugarskih državljana. Bez njih ugostiteljski promet, u protekle dve godine, bio je manji za petinu.

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво