Subvencije za samozapošljavanje najpopularnija mera u Pirotu

Konkurs za ovu godinu je u toku, a interesovanje novih korisnika je veliko. Program finansiraju grad sa 5 miliona i država sa 4,9 miliona dinara, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Da mašinstvo i kolači mogu da idu ruku pod ruku, pokazuje primer studenta Branislava Igića. Po strani je ostavio inženjerske, a prihvatio se gastronomskih projekata. Uz pomoć porodice, otvorio je radionicu za pravljenje kolača i slanih specijaliteta. Posao je razvio zahvaljujući subvenciji za samozapošljavanje.

Branislav Igić, vlasnik radionice za izradu kolača, korisnik subvencije, objašnjava: "Daju neki vetar u leđa, godinu dana ste sigurni što se tiče plaćanja poreza, doprinosa, ceo profit je vaš. Kupili smo šporet, to je bila prva investicija."

Njegova majka Ana Igić od prve količine koju je uradila , prodala je samo 1 kilogram, jednu kutiju kolača! "Put je bo trnovit, težak," seća se ona, "ali presudan je kvalitet, mi smo uvek držali do toga da nam to što je danas, bude i sutra na tanjiru, da bude uvek isto."
Nije lako pokrenuti sopstveni posao, potrebno je, kažu stručnjaci, najpre ispitati tržište, pa je sve više i novih zanimanja.

Jedan od korisnika subvencije je i Vladimir Stojanović, sada medijator i osnivač kancelarije  za vansudsko rešavanje sporova.. "To je posao gde  posreduje treće, neutralno lice, kao osoba od poverenja u rešavanju konflikta van suda, navodi Vladimir.

Za ovu godinu planirano je da se dodele 33 subvencije od po 300.000 dinara.

Nenad Petrović, Savet za zapošljavanje grada Pirota, precizira: "Njihova ugovorna obaveza je da 12 meseci drže otvorenu radnju i da izmiruju poreze i doprinose po tom osnovu. Ovo nisu strogo namenska sredstva, kao što je u nekom ranijem periodu bilo. Mogu sa sopstvenim novcem raspolagati na način na koji oni procene da je najpodesnije za njih."

Podrška samozapošljavanju u Pirotu se realizuje od 2015.godine i do sada je iz budžeta izdvojeno nešto više od 37 miliona  dinara. U ovom periodu pokrenuto je oko 180 novih poslova.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво