Šta Makedonce privlači u Vranju

Posete Vranju su se intenzivirale otkako su ukinuta ograničenja između država, a koja su važila zbog pandemije. Najčešće su gosti iz Severne Makedonije, ali i Vranjanci često vikendom posećuju Skoplje ili Kumanovo.

Mare Tomova iz Skoplja navodi zašto vole da dođu: "Lepo nam je tu, idemo u kafanu, ručamo, društvo, nekad ostanemo da prespavamo, pa ima muzika, jednostavno da smenimo ambijent malo."

To su uglavnom razlozi zbog kojih i drugi Makedonci posećuju Vranje. Za pojedine je bitna i ekonomska strana, dolaze da kupuju namirnice.

"Jednostavno, gledame kako je kaj vas, kako je kaj nas, ako nam se nešto dopadne, može da kupimo, ako ne, ke prošetame, ke ručame i ke se odime", kaže Dobrinka Stojeva iz Skoplja.

Njen sugrađanin Pane Trajkovski smatra da je zbog krize približno isto kod svih:

"Malo je benzin skuplji kod vas, a inače hrana je tu negde, ulja nema i kod nas, nema i kod vas. Ali, eto, nalazi se nešto za unuke, i tako. Sitni pokloni, prošetamo malo, družimo se, a još nema ni gužve na granici."

Ni za autobuse ni za automobile još nema gužve na graničnom prelazu Preševo, ali je jeftinije da iz Skoplja dođu organizovanim prevozom. Glavni grad Severne Makedonije i Vranje udaljeni su 90 kilometara, a gosti dolaze i iz drugih mesta. Kažu da u Vranju imaju prijatelje. Vole da prošetaju, da nešto pazare za unučiće i kuću.

"Sea tuka idemo u mesare jer smo ljubitelji na dobra slanina, na kobacice domaće, pa pretežno to uzimame", kaže Mare Tomova. "Nešto suvomesnato, nešto ubavo, jeftinije je ovde kod vas, ali ne zbog cene, već zbog kvaliteta, iskreno da vam kažem."

U prethodne dve godine, Makedonci su dolazili u Vranje i zbog vakcine protiv kovida-19. Od početka maja, u Zdravstveni centar došlo je njih dvadesetoro.

 

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво