Majske muzičke svečanosti u Vranju

Mesec maj u Vranju je u znaku klasične muzike. Muzička škola "Stevan Mokranjac" iz tog grada već 22. put organizuje muzičke svečanosti.

Za početak premijera - kompozicija Tatjane Milošević "Ka zvezdama", delo za harmoniku i gudački orkestar. Predstavlja vezu savremene klasične i muzike prošlosti.

"Svaki uspeh je nekako sled nekih uspona i padova, tako u kompoziciji ima dva neka tematska materijala koja zapravo personifikuju ova dva momenta: jedan je vrlo astralni, a drugi je motorični", kaže Tatjana Milošević, kompozitorka.

"Pokušavali smo da dobijemo što bolji zvuk u određenim delovima, a središnji deo ima barokni puls i zaista mislim da je posebno napisan koncert", ističe Nikola Peković, solista na harmonici.

Delo je napisano baš za ovu manifestaciju, a autorka je bila posebno inspirisana jer je iz Vranja. Nikola Peković i kamerni orkestar "Amorozo" već su nastupali pred vranjskom publikom.

"Premijera nastupa sa harmonikom, sa ovako kompleksnim delom koje je pisano za orkestar, i za harmoniku. I naravno, Pjacola koji je svim gudačima jako drag, i naravno harmonika koja boji boju tanga", navodi Marijana Prokić, kamerni orkestar "Amorozo".

"Ove godine smo bacili akcenat na to da koncerti budu kamernih sastava, da ne budu samo solisti već da ima i više instrumenata i veći broj instrumenata", navodi Tatjana Bliznakovski Jovanović, direktorka Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Vranju.

"Maj, mesec muzike je manifestacija koja ima pažljivo odnegovanu publiku koja sa nestrpljenjem iščekuje svaki sledeći koncert", ističe Zorica Jović, zamenica gradonačelnika Vranja.

Tokom maja biće održano još 8 koncerata, u sali Muzičke škole i u sali pozorišta. Pokrovitelji manifestacije su grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво