Završena setva suncokreta, zasejano 30 hiljada hekatara više nego prošle godine

U Srbiji je na 245 hiljada hektara, završena setva suncokreta. Ove godine posejano je 30 hiljada hekatara više nego lane, a proizvođači kažu da su se na to odlučili zbog dobre prošlogodišnje cene te uljarice.

Agronom Marko Renovica je mladi poljoprivredni proizvođač iz Zrenjanina, ovoga proleća suncokret je zasejao na površini od osamdeset hektara, setvu je obavio u optimalnom roku uz kompletnu primenu agrotehnike.

 

"To je povećanje od gotovo pedeset procenata. Prvi motiv koji bi izdvojio je svakako ponuđena visoka cena suncokreta koja u odnosu na prošlu godinu je od preko pedeset posto, što će reći da se već nagoveštava da bi otkupna cena suncokreta mogla biti preko osamdeset dinara za kilogram, što je dobar motiv. Pritom cena proizvodnje suncokreta, odnosno troškovi koje iziskuje proizvodnja suncokreta su značajno niži u odnosu na konkurente, kukuruz, soju, šećernu repu. Tako kada sve to sagledamo suncokret ispada vrlo profitabilan za ovu godinu", navodi Marko Renovica iz Zrenjanina.

Šabački poljoprivrednici kažu da je u tom kraju zasejano i do petnaest odsto više parcela pod suncokretom u odnosu na prošlu godinu.

"Imam sedamnaest hektara više u odnosu na prošlu godinu, povećao sam za četiri hektara, razlog povećanja površina je sigurnost u proizvodnji kao i plasman", ističe Milorad Gajić iz Jevremovca.

Setva je bila skuplja sigurno za pedeset do sedamdeset posto u odnosu na prošlu godinu.

Na području pet opština Srednjeg Banata suncokret je ovoga proleća zasejan na površini od 42 hiljade hektara, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za oko deset odsto. A kako vremenske prilike utiču na njegov dosadašnji razvoj:

"Deficit je bio zabeležen tokom zimskog perioda, znači januara, februara, marta, među tim u aprilu se malo popravila situacija, bilo je dovoljno padavina za taj početni razvoj useva, tako da imamo dovoljno vlage u zemljištu za nicanje i početni razvoj useva", objašnjava Zorica Rajačić iz PSSS Zrenjanin.

Sada kada je setva završena poljoprivredni stručnjaci savetuju ratare da obilaze svoja polja kako bi na vreme uočili pojavu bolesti i insekte.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво