Suvi Do sve privlačniji za Vranjance

Selo Suvi Do nalazi se na desetak kilometara od Vranja. Meštani uglavnom žive od poljoprivrede i stočarstva, a povratnici iz grada donose i neke nove poslovne ideje.

U selo se sa suprugom vratila nakon trideset godina života u gradu, zasadili su jagode, trešnje, šljive. Mimica Radojković je ostala bez posla i sada se bavi poljoprivredom.

"Morala sam ovo da radim, ne što mi je hitno i potrebno, nego želim bolje da živim, da sebi ugodim i lepo mi je. Naravno, a samo ste na pet minuta od grada, što bi rekli. Maltene se i ne smatra selom, sve uslove imamo, tako da i ne želimo više u grad da se vratimo", kategorična je  Mimica.

I porodica Stojanov živi uglavnom od poljoprivrede. U Suvi Do su se doselili pre trideset godina iz Bosilegrada, koji je od Vranja udaljen dva i po sata.

Nebojša Stojanov iz Suvog Dola kaže da lepo živi:

"Stari meštani ovde se bave poljoprivredom, stočarstvom. Mi koji smo se kasnije doselili, svako negde radi pomalo. Imamo nekih restorana tu, nešto se pretvorilo u prenoćište."

Trajkovići su prenoćište napravili od štale, a staru kuću rekonstruisali i sa troje dece već pet godina žive na selu. Za porodicu i goste pripremaju hranu od povrća koje sami proizvedu, ručno i na prirodan način.

"Mi ovo radimo porodično", kaže Snežana Trajković iz Suvog Dola, "suprug, ja, deca. Sami čistimo, spremamo. Zapravo je to dobro sticanje znanja i veštine za decu, da vide da nema besplatnog ručka, da mora da se radi, pa svako od njih može da nađe neki posao koji mu odgovara."

Trajkovići su formirali poljoprivredno gazdinstvo, planiraju da prošire proizvodnju. Cilj im je kažu, da podstaknu mlade da se vrate na selo.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво