Sloboda govora ne može biti opravdanje za govor mržnje

Pandemija je pokrenula novi talas polarizacije društava, pa je tako i poraslo fizičko, ali i verbalno nasilje. Koliko je sveprisutan govor mržnje u Srbiji, ko ga proizvodi, a ko treba da ga sankcioniše, u priči Tonija Bedalova.

Prezirno i pogrdno obraćanje marginalizovanim društvenim grupama, najčešći su primeri govora mržnje u Srbiji. Najodgovorniji za nivo javnog obraćanja su ličnosti koje dominiraju javnom sferom, a posebnu odgovornost za izrečeno snose političari i mediji, tvrde stručnjaci.

"Ako ste u medijima, ako ste kulturni radnik, ako ste profesor, ako ste učitelj, morate da vodite računa o onome što izreknete, vaša reč nosi određenu težinu i zbog toga treba da širimo toleranciju", kaže Tijana Kojić, saradnik advokatske kancelarije.

U multinacionalnim sredinama naročito je osetljivo pitanje neprimerenog obraćanja prema manjinama.

"Ne treba zaboraviti kako je stanje bilo 2003. 2004. 2005. godine, kada su mediji svakodnevno izveštavali o incidentima na račun pripadnika nacionalnih manjina. To je davna prošlost, to je iza nas i svakako to govori o zrelosti našeg društva i o tome što smo uradili dobar posao i svi mi napravili atmosferu u kojoj toga nema. Naravno i pravni koraci su učinjeni i Krivični zakonik je postao strožiji", smatra Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

Internet i društvene mreže postale su dodatni poligon za govor mržnje, a kako ih pretežno koristi mlađa populacija, vršnjačko nasilje prelilo se i u virtuelni svet.

"Utvrdili smo da je ovo nasilje još opasnije za te najosetljivije grupe, kao što su opsnovnoškolska i srednjoškoska grupa dece. Ovo nasilje ne traje samo dok su vršnjaci zajedno, nego 24 sata, sedam dana u nedelji. Sa druge strane, ne postoji pravno sankcionisanje olajn sajber bulinga na društvenim mrežama", kaže Vida Vilić, kriminolog.

Sloboda govora ne može biti opravdanje za govor mržnje, a važno je da institucije brzo i efikasno reaguju na negativne pojave.

"Nesporna je uloga nezavisnih institucija koje treba da preuzmu svoj deo odgovornosti i da reaguju promptno, bez oklevanja, na svaki govor mržnje, na svaki grafit, na svaku javnu izgovorenu reč. Bez obzira na to gde se takva reč izgovori, ona zaslužuje javnu osudu". Kaže prof. Dr Slobodan Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana.

Borba protiv govora mržnje lanac je u kojoj svaka institucija ima svoju kariku, a svaki pojedinac treba da pokaže odgovornost za javno izgovorenu reč.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи