Roboti pomažu oporavak pacijenata u Ribarskoj banji

Uz termomineralne vode, koje blagotvorno deluju na bolesti lokomotornog sistema, Specijalna bolnica Ribarska banja stalnim ulaganjima u opremu i kadrove nastoji da sačuva renome jedne od osam najboljih srpskih kraljevskih banja. Prateći zahteve savremene medicine ova državna ustanova uvela je robotiku u rehabilitaciju.

Samira ima 41 godinu. Zbog polineuropatije, koja je izazvala slabost mišića, u Ribarsku banju je krajem februara stigla nepokretna, u kolicima. Nakon mesec dana terapije na lokomatu, robotizovanom sistemu kojim se simulira kretanje, vraća snaga i narušena šema hoda, pozitivni efekti se već vide.

"Što se mene lično tiče, meni je mnogo pomogao. Na hodalicu pomalo idem, još nisam stabilno stala na noge, ali nadam se da će biti dobro. - Da ćete kako kući? - Na svoje noge", zadovoljna je Samira Korać iz Sijenice.

Pod nadzorom terapeuta i tima lekara, fizijatra, interniste i neurologa, rehabilitaciju na lokomatu do sada je prošlo sedamsdesetak pacijenata u Ribarskoj banji.

"Namenjena je, pre svega, neurološkim pacijentima, bez obzira da li se to radi o moždanom udaru, povredama glave, spinalnim lezijama tj.povredama kičmene moždine ili nekim drugim oboljenjima perifernih nerava ili nakon dugotrajnog inaktiviteta. Kod pacijenata smo primetili za nekih 20-30% ubrzanje oporavka, kod nekih čak možda i više", objašnjava dr Aleksandra Rakić, specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Specijalne bolnice Ribarska banja.

"Iz sopstvenih sredstava smo uložili 12 miliona za kupovinu tog aparata i evo za 6-7 meseci, koliko je on u funkciji, pokazalo se da smo bili apsolutno u pravu i da rezultati koji se postižu tom vrstom rehabilitacije su izuzetni. Ove godine planiramo kupovinu aparata za segment ruke, za segment ramena, za segment kolena", kaže dr Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice Ribarska banja.

Pored ulaganja u robotiku, u Specijalnoj bolnici planiraju i proširenje smeštajnih kapaciteta. Izgradnjom stacionara sa 70 postelja i dodatnim velnes sadržajima za potrebe gostiju.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво