Praznično poskupljenje umesto prazničnih čestitki za šabačke studente

Umesto prazničnih poklona dobili su praznična poskupljenja, tako kažu šabački studenti koji se školuju u Novom Sadu. Ostali su bez studentskog popusta na karte, zbog promene poslovnih politika dva auto-prevoznika koji imaju najviše polazaka ka Vojvodini.

Do sada se nisu dvoumili kada odlaze i kada se vraćaju, a sada pomno prate kojim autobusom će do fakulteta u Novom Sadu. Uz više cene za dva autoprevoznika, popust na indeks više ne važi.

Ivana Stojinović, studentkinja iz Šapca, kaže: "Puno je poskupelo, nama studentima znači kad je jeftinija karta, mi smo u jednom smeru išli za 300 dinara, sada samo za jedan smer nam treba 620 dinara i to je baš previše."
Podržava je i njena koleginica Jelena Marinković, studentkinja iz Šapca: "Pre poskupljenja je bila 520 dinara povratna karta, sada je 1000 dinara do Novog Sada. Sad ćemo morati da dolazimo malo ređe dok smo pre mogli da dolazimo svakog vikenda."
"Sada biramo autobuse koji su najeftiniji, pola mojih drugara ne ide kući za praznike jer su cene nenormalne. Do Loznice 1.000 dinara, da ode i da se vrati to je 2.000. Mislim da nije normalno ni za nas ni za naše roditelje," kaže Filip Ilić, student iz Tabanovića.
Zbog povoljnih karata, ali i najbrojnijih linija, godinama su autobusi Mačva ekspresa i Sirmijuma studentima bili najomiljeniji. Sa novim cenama i nova poslovna politika. Svi putnici izjednačeni,  popust od 25 % za vožnju u oba smera.
Siniša Milosavljević, suvlasnik "Mačva Ekspres" objašnjava: "Zbog ozbiljnog rasta cene nafte bili smo prinuđeni da povećamo cene, studentski popust smo ukinuli da bismo povećali isplativost , vezali smo za povratne karte koje važe 30 dana."
Sa šabačke stanice ka Novom Sadu svaki dan 21 polazak, od pet prevoznika-dva bez studentskog popusta.
Zoran Šarčević, šef autobuske stanice Šabac, kaže da su prema broju registrovanih polazaka na relaciji za Novi Sad to bili  prevoznici sa najviše polazaka u toku dana.

Jovan Sanmardžija, predstavnik "Raketa AB" u Šapcu, ističe: "Naš prevoznik nije ukinuo studentski popust na jednu kartu, niti je ukinuo popust za penzionere. Naša karta od Šapca do Novog Sada, bez stanične usluge, košta 620 dinara, studentska karta košta 434 dinara."


 "Ovo je probni period, radićemo analizu za mesec dana, ako se pokaže da nije dobro, vratićemo studentski popust," nagoveštava Siniša Milosavljević, suvlasnik Mačva Ekspresa.

Ekonomsku isplativost, ali i društvenu odgovrnost, mere i studenti. U autobusu sa popustom mladih na pretek. Za prevoz bez indeksa, oni koji nisu stigli na vreme ili ne mogu da  uklope studentske obaveze i red vožnje.

 

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво